שאל את הרב

תפילה ארוכה במניין מצומצם (מתוקן)

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 19/11/08 00:42 כא בחשון התשסט

שאלה

בס"ד

טרם אפתח בשאלתי אודה לכם מקרב לב על פועלכם הטוב, יה"ר שיפוצו מעינותיכים החוצה.

כאשר אני מתפלל תפילה עמידה,יוצא לי להאריך בתפילה משאר הציבור..מה עושים כאשר המניין הוא מצומצם? האם אוכל להאריך בתפילה ולסמוך על ההלכה שמספיק ששה שסיימו ע"מ להתחיל את החזרה? או שעדיף שאזדרז בתפילתי כדי שנעשה חזרת הש"צ במניין מלא?

מחכה לתשובה ! תודה רבה ודעו רק טוב בעז"ה.

תשובה

שלום וברכה.

תנאי לחזרת הש"ץ הוא שיהיה מניין בחזרה, כלומר לפחות 9 החזן.ישנם מקרים שמקילים, כגון במקרה שיש שמאריכים והקהל ממהר, ואז אפשר גם 7 חזן. המקרה שאתה כתבת, שמספיק שישה (חמישה חזן), כלומר רוב מניין, הוא בדוחק בלבד.

השלב הבא הוא בירור האם נכון להכנס למצב שכזה בכוונה. למעשה כיון שכבר כתב הרמ"א שבימינו אין אנו יודעים לכוון את הכוונות העמוקות ודעתנו קלה, לאצטרופי עם הטעם במסכת ברכות שתפילות כנגד תמידין תקנום (קורבן התמיד היה קורבן ציבורי ואשר לכך גישה זו מעצימה את כוחה של תפילה בציבור על תפילת היחיד), הרי שאין אפשרות להתיר ליחיד להכניס את הציבור במודע למצב דיעבדי בו הם יאלצו להתחיל את חזרת הש"ץ בפחות מתשעה חזן. כ"כ יתכן שתיצור מצב של "טרחא דציבורא" בו הציבור, בצפיה שאתה עומד לסיים בקרוב, יחכה לך ויתבדה ובכך תגזול מהציבור את זמנו.
אי לכך, עליך לקבל את המצב ולקצר את תפילתך בסיטואציה זו.

יש לציין שזו התשובה הניתנת ליחיד השואל שאלה כזו מראש. לעומת זאת, יש לזכור שבעת מעשה כאשר החזן רואה שיש אדם שלא מסיים מותר לו להתחיל בדיעבד, בשעת הדחק, עם פחות מתשעה.

בברכה והתנצלות, אריק (המשיב אינו רב).

כתבות נוספות