תספורת בגיל שלש

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 03/12/01 06:04 יח בכסלו התשסב

שאלה

בני הקטן עוד מעט בן שלש והוא מעולם לא הסתפר, כיצד נכון לעשות זאת? אני יודע שמדובר רק במנהג, אך אין לי בו שום מושג מה גם שבבית הורי מעולם לא נהגו כך. אנו גרים בנתיבות ואשתי רוצה לעשות זאת על קברו של הבבא סאלי האם יש עניין בכך? אשמח לקבל כמה שיותר מידע בנושא זה.

תודה רבה - נדב.

תשובה

"... שלש שנים יהיה לכם ערלים לא יאכל ובשנה הרביעית יהיה כל פריו קודש הילולים לה'" (ויקרא י"ט, כ"ג-כ"ד).

"כי האדם עץ השדה" (דברים, כ', י"ט)

המנהג נובע מההשוואה הנ"ל בין אדם לעץ השדה.

ע"פ ההשוואה יש לאדם עורלה שיש להורידה ואין להנות ממנה ב-3 השנים הראשונות (ולכן המנהג נוהג רק בבנים ולא בבנות).

מקור המנהג הוא על פי האריז"ל לעשות זאת בל"ג בעומר בקבר הרשב"י.
אך נהגו כיום לעשות זאת במקומות שונים. והעיקר שהילד ישמח ויבין שמגיל שלוש הוא מתחיל ללמוד תורה. ולכן נהגו לגלח את כל השער מלבד הפאות.
(מובא בשדי-חמד כרך ו' עמ' 139 ובספר מקורי המנהגים וטעמי הדינים)