תנאי הגמרא

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 27/11/12 18:29 יג בכסלו התשעג

שאלה

איך כינה רבי יוחנן בן זכאי את רבי יהושע בן חנניה

תשובה

שלום וברכה!

ראשית הדברים לא מובאים בגמרא, אלא במשנה באבות ב/ח וגם באבות דרבי נתן. כמו כן תנאים לא יכולים להיות תנאי הגמרא כי גמרא היא תקופת האמוראים ולא תקופת התנאים. נכון שגמרא מצטטת תנאים, אך הם לא תנאי הגמרא.

לעצם השאלה.

ריב"ז כינה את רבי יהושע בן חנניה כ"אשרי יולדתו", כאשר הכוונה היא לכך שר' יהושע בן חנניה היה מחונן במידות נעלות ולכם כל העולם משבחים את אמו שילדה אותו (כך משמע מדברי הרמב"ם בפירושו לאבות). יש ביאור נוסף לביטוי "אשרי יולדתו" והאו ע"פ ירושלי ביבמות - אמו של ר' יהושע בן חנניה היתה שמה את עריסתו כשהיה קטן בבית המדרש כדי שידבקו בו דברי תורה וע"י זה גרמה שדברי תורה נקלטו בנפשו של ר' יהושע בן חנניה עוד מקטנותו וגם גרמו למעלותיו במידותיו.

בברכה,

חיים בריסק