תםילת ותיקין מול דברים אחרים

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 29/07/01 14:43 ט באב התשסא

שאלה

כידוע, אדם שמתפלל כל יום כותיקין יכול להתפלל ביחידות אם אין לו מנין (בה"ל סי' נ"ח ד"ה "והזהירין"). עכשיו השאלה -מה הדין לאדם שמקפיד להתפלל כל יום כותיקין (ויש לו מנין) אך יש באיזור שלו מנין מאוחר יותר שבמשך הקיץ בקושי מצליח לגרד 10 אנשים - האם יתפלל ותיקין במנין או יותר על זה כדי לחזק (או אפילו לקיים) את המנין המאוחר יותר?

תשובה

עוזיה שלום
נראה לי כי שאלתך נפשטת ממקום אחר.
הריטב"א נשאל ]והדברים מופעים הן בשו"ת והן בפירוש למו"ק] בדבר האיסור על אבל לצאת מביתו בזמן השבעה ועל החובה להתפלל בבית אבל במקום שהמנין בו חלש וצריך חיזוק. הריטב"א פוסק כי במקום כזה על האבלים לבוא ולהתפלל עם המנין בבית הכנסת על מנת לחזק את המנין. ועל כן נראה לי כי מקום שבו יש מנין שצירך חיזוק ואדם סובר שיש בכוחו לחזקו עליו לוותר על תפילת ותיקין שלו ולחזק את המנין החלש. דברים אלה הם הוראה לאדם היחיד אולם עתה עלינו לבוא ולבחון הוראה לציבור ודעתי בדבר זה היא שעל הצבור ופרנסיו ובתוכם הרב דמתא להשפיע כמה שיותר לאיחוד המנינים למנין גדול או לפחות לשניים או שלשה מניינים עקריים ובכך נפטרות בעיות מעין אלו.והרי אתה מתאר מצב שהזמן הוא כ 10 דקות הבדל...
אלא שודאי שהצריך שהכל יעשה מתוך אהבה ומיעוט המחלוקת ודרכיה דרכי נעם
בברכה נאמנה
הרב אורן