שאלה
שלום רב,
קראתי מאמר באתר ** של הרב ב. לגבי הספר תורת המלך וכו' -נקודה אחת הפריעה לי מאוד:ההתבטאויות כלפי הרב דב ליאור שליט"א
ושאלתי,מה צריך להיות היחס שלי,פשוט עם אשר מחד גיסא מעריץ את הרב ליאור שהוא אחד מגדולי הדור וגאון עצום בהלכה (שמעתי כמה שיעורים שהוא עונה על שאלות בערוץ שבע וזה פשוט מדהים לשמוע איך הוא עונה על הכל בשליפה,ספק אם בכלל ספרים מונחים לפניו) ופשוט בכיתי לקרוא את הדברים האלה,האינסטינקט הטבעי היה לכתוב תגובה חריפה נגד הדברים.
אך מאידך גיסא צפים ועולים כל מדרשי רבותינו על כבוד תלמידי חכמים "הווה זהיר בגחלתן" והרי הכותב בעצמו הוא תלמיד חכם בעצמו...ומיד עולה הפחד להביע כל ביקורת שהיא למרות שהדברים שהוא כתב הם קשים ביותר (לפחות לי)
ובכלל,מתי מותר לכתוב דעה גם כן נגד תלמיד חכם? מתי ואיך מותר לכתוב לרב שעם כל הכבוד יש גדולים ממנו ולא יכול להיות שיתבטא ככה? מתי מוציאים רב מבית המדרש ואומרים "זהו,לא מקשיבים יותר לפסקים שלו"? האם כל רב יכול להרשות לעצמו לכתוב דברים על כל תלמיד חכם,גדול ככל שיהיה,ובלבד שיביע דעתו?
כבוד הרב אני מאוד מבולבל ומצפה לתשובה...אין בדברי ח"ו להתנגח ברב זה או אחר אבל אני לא מבין איך יכול להיות שתלמידי חכמים מתנגשים ככה
תשובה
שלום לך
לא קראתי את המאמר אבל אתן לכך כללים הנכונים גם במקרים אחרים:
זה לא מקומך.
אתה משתדל ללמוד מכל אדם ואם ישנם ביטויים חריפים, דלג עליהם.
אל תכנס ראשך בין תלמידי חכמים גאוני עולם וק"ו אם קטן (יחסית) כותב על אחד מגאוני הדור, תרגיל את אוזנך שלא לשמוע את הביטויים.
גם בקרב גאוני ישראל בדורות הקודמים
היו ביטויים חריפים
אם הם היו בין שני גאוני עולם - אין אנו צריכים לקבוע עמדה. ניתן להם לדבר ואנו נשב ונידום.
וכל מה שלא שמעת אישית באוזנך ישירות - אל תאמין שהם אמרו.
אם זה בין "קטן" לגדול ממנו, יש להוסיף להצטער גם על דברי הקטן. מותר לחלוק אבל צריך להזהר בלשון.
לגבי הספר 'תורת המלך' - לא סיימתי ללמוד אותו אבל ברור שהוא מטפל בנושאים חשובים שצריך ללבן אותם ולהתכונן אליהם, ובכך ברכתו.
יתכן שיש אחרים שיגיעו למסקנות אחרות אבל צריך להתחיל ללמוד ולהתכונן ולדעת כיצד לנהל מדינה וצבא יהודיים מודרניים, זה תפקיד חשוב ביותר בדור זה ולכן אני מרבה מאד ללמד הלכות מלכים לרמב"ם, לעסוק במשטרה על פי ההלכה וכד'.
אני מאד מצטער שעוד רבנים "קטנים" (הכוונה ביחס לרב ליאור שליט"א ולרב שפירא זצ"ל וכד') כותבים על הספר ונראה שלא קראו או לא הבינו היטב את המסר העיקרי שלו ובמקום זה הם מתיחסים לציטוטים נכונים או לא נכונים ממנו.
בברכת שנה טובה
כתיבה וחתימה טובה לך ולכל בית ישראל
דוד לוי
הערה
לא כדאי לקרוא מאמרים באתרים כאלו.
עדיף לימוד תורה שיטתי בבית המדרש
ואם אין לך בית מדרש כנס לאתרים למדניים כמו 'ישיבה' וקרא שם שיעורי תורה או כמו מכון מאיר והקשב שם לשיעורי התורה - זה עדיף מאתר כזה או אחר.
יתכן גם שחריפותם של הדברים נכתבו בשביל האתר הזה כדי להראות בכוונה דעות אחרות.
(דוגמאות: הגר"א והחסידות, הרב שך והרבי מלובביץ וכד')