תכ'מונים ותכ'מנות המותר והאסור

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/01/03 15:56 י בשבט התשסג

שאלה

אני תלמידה בכתה ז' באולפנא בצפון הארץ,

באולפנתינו מתנהל חדר אוכל אשר לא כל הבנות רשומות אליו.

יום אחד חלתה חברתי הרשומה בחדר אוכל.

האם מותר לי, שאיני רשומה בחדר אוכל, לאכול בחדר אוכל באותו יום במקומה-באישורה?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

יש לרחוק מדבר שקר ומהרגלי שקר ומניסיונות של "תכ'מונים".
אם את לא רשומה בחדר האוכל אסור לך לאכול אלא בהסכמה של ההנהלה. ההסכמה של החברה לא מספיק.

ראי נא את דברי התלמוד בבלי מסכת יבמות דף סג עמוד א

רב הוה קא מצערא ליה דביתהו, כי אמר לה עבידי לי טלופחי - עבדא ליה חימצי, חימצי - עבדא ליה טלופחי. כי גדל חייא בריה, אפיך לה. אמר ליה: איעליא לך אמך! אמר ליה: אנא הוא דקא אפיכנא לה. אמר ליה, היינו דקא אמרי אינשי: דנפיק מינך טעמא מלפך, את לא תעביד הכי, שנאמר: ירמיהו ט' למדו לשונם דבר שקר העוה וגו'.

האלוקים ברא את האדם ישר וכך הוא צריך לנהוג .
אולי כדאי להעלות את הנושא הזה בפני המנהל ולבקש את אישורו למקרים שכאלה.
כל עוד זה לא אושר לא כדאי לפעול בדרכים כאלה.
והוא רחום יכפר עוון.

בברכה,

עוזיאל