תורה שבע

חדשות כיפה הרב שי פירון 06/12/01 10:48 כא בכסלו התשסב

שאלה

איך זה יתכן שתורה שבע"פ ניתנה בסיני הרי היא אינסופית - תמיד ימשיכו ויכתבו עוד ועוד פירושים?

תשובה

ב"ה

אסף,

בספר אורות התורה להראי"V קוק התייחס מרן הרב לדבריך מהכיוון ההפוך: גם מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש נאמר למשה מסיני. המשמעות היא שבמתן תורה נתנה תמצית הכל, בכל מכל. זוהי משמעות הדברים כשאנו אומרים "ליכא מידי דלא רמיזי באורייתא". התורה היא תמצית הכל. יש בה ביטוי למה שהיה ולמה שהווה. מסופר על הגר"א שהצליח לדרוש מהאות ב' של המילה בראשית את כל התורה כולה. מובן שאין אנו יכולים להסביר זאת מעבר למה שכבר הסברנו: שהתורה היא תמצית הכל. ולכן העובדה שמתחדשים חידושי תורה אינה סותרת את העובדה שהם קשורים ליסוד התורה שנתנה בסיני.

בברכה,

שי