שאלה
לכבוד הרב שלום.
שמעתי שישנה הלכה ע"פ הזהר שאסור לקרוא תהילים בערב עד חצות, ועל כך יש לי מספר שאלות:
1. אם כן, מדוע יש נוסחים (ספרד) שאומרים את מזמור קכ"א בתפילת ערבית?
2. מה הטעם להלכה הזאת? זו הלכה שמונעת יהודי מלהתקרב אל הקב"ה, דווקא בשעות הערב, שאדם נמצא לבד אלו השעות הטובות ביותר להתבודדות עם הקב"ה דרך ספר התהילים. לי קרו כמה מצבים שנמנעתי מלהגיד תהילים למרות שהרגשתי צורך נפשי גדול לאמרם. האם בימים אלו שפרקי תהילים נחוצים כ"כ עדיין יש מקום לאסור את אמירתם?
3. שמעתי גם שיש כאלה שלא נוהגים מנהגים שמקורם בקבלה. אני ממש לא מבין אותם. כי אם לדוגמה קריאת תהילים לא פועלת את פעולתה לטובה בערב, אז מה זה שייך לא לנהוג כך? הרי בין אם הם נוהגים כך ובין אם לא קריאת התהילים לא תפעל. זוהי לא מחלוקת הלכתית בהבנת התורה. האם אלו שלא נוהגים מנהגים כאלו מפקפקים באמיתות הקבלה ח"ו? אשמח אם תענה לי על שאלותי. תודה רבה! אבישי
תשובה
ב"ה י"ז בתמוז תשס"ה
לאבישי שלום רב!
בפוסקים מובא מנהג זה על פי הקבלה, והפוסקים שהלכו בעקבות האר"י הזהירו שלא לקרוא מקרא בלילה, הנהגה זו מופיעה בבן איש חי ובכף החיים ועוד. רבים מן הפוסקים הסכימו שהמנהג הוא רק בקריאת פסוקי תורה לשם לימוד, אבל אם אמרם לשם רחמים ותחנונים אין שום מניעה מלאמרם, ולכן אומרים תהילים בלילה לצורך רפואת חולה וצרכי ציבור,לכן ברור שבתפילה אין מניעה מלומר מזמור קכ"א.
בימים אלו שפרקי תהילים נחוצים מאד מותר לומר תהילים בכל שעות היום, רצוי לומר בציבור, כי יש אומרי שהקפדת האר"י היתה רק על יחיד ולא על ציבור.
יש מנהגי קבלה שהתקבלו בעדות מסויימות ויש שלא התקבלו, לא מדובר כאן על קביעה חד- משמעית שאמירת תהילים אינה פועלת אלא על עדיפות,ולכן מי שלא קיבל את המנהג יכול לומר.
בברכת התורה
בניהו ברונר
צפת
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם