שמירת הברית והוז''ל

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 28/10/16 09:37 כו בתשרי התשעז

שאלה

בס''ד

שלום וברכה

האם יש הבדל בין ''הוצאת זרע לבטלה'' ממש בידיו וכו'

לבין שלא שומר על עיניו ומהרהר כל מיני דברים אסורים ובעקבות כך בא לידי קרי לילה – הוצאת ז''ל

האם כל מה שאמרו בזוה''ק ובשאר ספה''ק על חומר הפגם והעוון זה דווקא על הוז''ל במזיד ממש.

או גם על קרי לילה שבא בעקבות זה שמהרהר ולא שמר עיניו ומחשבתו.

ומה הגדר וההבדל בין הדברים

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ניתן לחלק זאת לרמות: הרמה הכי חמורה היא שז"ל ממש בידיו - כפי שכתוב בשולחן ערוך חלק אבן העזר סימן כ"ג סעיפים א'-ב'

רמה נמוכה יותר היא מצב בו אדם לא שומר את עיניו ואף מביט בכוונת תחילה במראות לא צנועים המביאים לשז"ל - מצד אחד לא עשה מעשה אקטיבי של הוצאת ז"ל אבל מצד שני לא רק שלא נמנע מהתרחקות מכך אלא שהביא עצמו לידי כך. גם רמה זו חמורה מאוד ועל זה כתב השו"ע בסעיף ג' שם.

רמה נמוכה יותר - אדם שאינו שומר את עיניו אך לא מביט בכוונת תחילה בדברים לא צנועים, עליו לא נאמרו הדברים הכי חמורים אך עדיין יש ביקורת על כך שלא נשמר.

רמה הכי נמוכה - אדם שנשמר אך קרה מקרה. על כך לא נאמרו הדברים החמורים.

לסיכום: יש להשתדל להישמר ממראות לא צנועים או מהרהור בנושאים לא צנועים. אך יש לזכור, זה לא קל וגם אם נופלים תמיד ניתן לתקן (ומה שנאמר שאין תשובה על שז"ל - כבר אמרו על כך שתלמוד תורה הוא התשובה לעניין).