שמיטה

חדשות כיפה הרב אורן דובדבני 04/06/01 11:10 יג בסיון התשסא

שאלה

מה דין גינה מעל חניה מקורה לעניני שמיטה

תשובה

זכי שלום
משאלתך לא ממש ברור אם גם הגינה עצמה מקורה אולם אני מתאר לעצמי שלא לפיכך אענה על השאלה בהנחה שהגינה עצמה אינה מקורה אולם היא נמצאת מעל חניה
אם יש כאן מצע ממשי של קרקע שעליו נטועים פרחים ושיחים הרי שיש לדון אותם כקרקע גמורה מן התורה ויש לנהוג בהם כל דיני שמיטה כפי הנהוג בחצר רגילה ובגינה רגילה
אם מדובר באדניות ובעצצים העומדים על משטח של רצפה או בטון הרי שכאן יש לחלק בין אלו הנקובים לבין אלו שאינם נקובים.
את הנקובים יש לדון כקרקע מן התורה ואלו שאינם נקובין יש לדון כ"קרקע מדרבנן" ולכן יש להקל בהם במלאכותמסוימות
בכל מקרה גם בנקובים וגם באלה שאינם נקובים יש להקל בהשקייה כל אימת שהצמח מראה סימני יובש או צמא ולהקל לעשות כל מלאכה לקיומו הרציף של הצמח אבל אין לעשות פעולותהמעודדות צמיחה

בברכה
הרב אורן

מקורות:
עיין רמב"ם הלכות תרומות פרק ה הלכה ז
רדב,ז על הלכות שמיטה ויבול פרק א הלכה ו
חזון איש הלכות שמיטה סימן כ ס"ק ה
מנחת שלמה סימן מא ס"ק ד