שמות החודשים העבריים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 02/05/02 09:25 כ באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה,

אמר לי חבר בעבודה כי שמות חודשי השנה העבריים (תשרי, חשוון... ניסן... אלול) הם למעשה שמות של אלילים, ששימשו לעבודה זרה וחלקם אף מופיע בתנ"ך במפורש כשמות אלילים לעבודה זרה.

החבר, אינו דתי, והשאיר אותי במבוכה.

ראשית, האם זה נכון?

ואם זה נכון, מדוע חז"ל (הם שקבעו את השמות? - הרי השמות מופיעים כבר, לפחות, בגמרא) בחרו בשמות אלו? והאם אכן יש קשר לעבודת אלילים? החבר טען, ששימוש בשמות החודשים העבריים זה ממש עבודה זרה.

תודה וברכה,

עמוס

תשובה

ב"ה
עמוס שלום.

אכן חלק מהשמות העבריים של החודשים לקוחים משמות של אלילים בתקופות קדומות אשר "גויירו" ועלו עם עם ישראל מהגלות.

אולם אין בכך איסור הלכתי כמו השם "אסתר" וכו ואיןבשימוש בשמות אלו משום הזדהות עם עבודה זרה.
ולמה?
מפני שנקודת "האפס" היא החשובה בתאריך העברי.
אנו סופרים לבריאת העולם/ליציאת מצרים.
(הם סופרים להולדת אותו האיש).

לשמות החודשים העבריים אין משמעות של ממש מפני שהעיקר הואנקודת המוצא--ב ר י א ת ה ע ו ל ם .

להרחבה עיין בספר בני יששכר שנתן משמעות לשמות החודשים כגון אייר- "אני י-י רופאך"

בברכה,
עוזיאל