שאלה
כבוד הרב שלום וברכה
ככל שזכור לי מילדותי שליח ציבור היה מסיים את תפילת שחרית בעלינו לשבח.לאחרונה עברתי לשכונה חדשה בירושלים ולתהמתי הרבה החזן מסיים את תפילת שחרית לאחר קדיש תתקבל ואדם אחר ממשיך את התפילה עד הסוף והשליח ציבור ממהר ללכת לעבודה.
מדוע במנחה וערבית לא נוהגים כן ? האם קיים מקור הלכתי לדבר זה שנעשה?או שאני טועה ?האם עולם התפילה גם מתפרק ?מדובר במניין
של תלמידי חכמים!!
אבקש פסק הלכה בנדון שיצא בשער בת רבים
י.מ
תשובה
שלום לך
לשאלתך -
1. יש אפשרות להחליף את שליח הציבור ב'ובא לציון גואל' וזה מוזכר בשו"ע או בנו"כ.
2. אחרי קדיש תתקבל זה הרבה יותר פשוט בעצם מסתיימת עיקר התפילה מבחינת שליח הציבור אין שום מניעה שאחרים יסימו את התפילה אם כדי לגוון בקול ואם כדי לשתף אחרים או שזה יאמר ללא שליח הציבור.
3. בנוסח אשכנז אומרים אחרי קדיש תתקבל רק 'עלינו לשבח'.
4. אין מניעה לעשות כך גם בתפילת מנחה וערבית.
כמה הערות:
א. הדרך הנכונה היא לשאול את רב בית הכנסת, ואם אין כזה אז כדאי לעודד בחירה כזו ובינתים הגבאים הם מנהיגי התפילה, לכך הם נבחרו ויש לנהוג על פיהם (גם אם הם טועים זה עדיף מאשר מחלוקת.
ב. נא לא לפרסם או להעביר הלאה את תשובתי.
אסור לי להורות במקום רב בית הכנסת.
גם כאשר אין לבית הכנסת רב אני עונה אך ורק לגבאים, ולך כתבתי באופן אישי להניח את דעתך ולכן אני מבקש שלא לפרסם את התשובה ברבים.
ג. אני מציע לך לא להתרגש ולהשתדל לקבל את סדרי התפילה בכל מקום כפי שהם בנחת ובענווה. אם הציבור יבחר בך לסדר שם סדרי תפילה - אז תוכל לשנות (ורצוי מאד שלא לשנות אלא בזהירות רבה כי בד"כ המשנה ידו על התחתונה ויוצאות תקלות - עיין מהרש"ל ביש"ש ושות הראש וגמר ברכות ועוד)
בברכה ובהצלחה דוד לוי
098987548