שכר ועונש - תוצאה טבעית?!

חדשות כיפה הרב חיים נבון 20/08/07 19:02 ו באלול התשסז

שאלה

שאלה קצרה אבל חשובה לי:

האם מה שקורה בעקבות המעשים שלנו (היינו מצוות ועבירות) זה נקרא תוצאה טבעית או שכר ועונש? או אולי שניהם?

תשובה

שלום וטוב.
שאלתך קצרה, אך התשובה עליה אינה פשוטה כלל. ישנן גישות שונות בין חכמי ישראל בנוגע לשאלה, האם הגמול על המצוות והעברות הוא אוטומטי, או החלטה יזומה נקודתית של הקב"ה. ריה"ל בספר הכוזרי מתאר את המצוות כמערכת חוקים רוחנית של העולם, שהאדם מנסה לקלוע אליה. לפי גישתו, אפשר לראות אלמנטים מסוימים של הגמול כתוצאה אוטומטית. הנצי"ב כתב זאת במפורש: "יש לדעת דשכר ועונש של המצוות אינם כגזרת מלך, שתלוי בדעתו ורצונו בכל שעה לעשות כמו שלבו חפץ, אלא כדבר הרופא המזהיר את האדם ממאכלים אלו שיזיקו, שאין הדבר תלוי ברצונו, אלא מודיע מה שנעשה בבריאת הטבע"(העמק דבר, ויקרא כ"ו, ג). חכמי ישראל אחרים חלקו על כך, ולדעתם הקב"ה מעניש באופן ישיר ונקודתי על כל עבירה וכו'.