שאלה
שמעתי שיש בעייה בלהאזין לשירים לועזיים האם זה נכון? אם כן מה הבעיה? ואם אסור שירים לועזיים אז בטח גם אסור שירים ישראלים כי יש להם אותו תוכן פשוט שפה שונה..
בברכה,
הושע
תשובה
בעזה"י
שלום הושע,
מה שאומר להלן- זו דעתי ודעת רבותי, ומיוסדת על פוסקים וגדולים לאורך הדורות.
וכן ידוע לי שייתכן ויש שחולקים על כך.
לעניות דעתי,
אין איסור הלכתי להאזין לשירים לועזיים - אם התוכן שלהם "נקי" ואל שלילי.
שירים שהם בעלי תוכן שלילי (ניבולי פה, עידוד ולגיטימציה לחטאים, מסרים שליליים) אסורים לדעתי הן בעברית והן בכל לשון.
אדרבה, שירים בעברית בעלי תוכן שלילי- חמורים יותר משירים בלועזית, משום שהם גם מחללים את קדושתה של לשון הקודש ומשתמשים בה לבטא טומאה וגועל.
עם זאת, יש לזכור כי עברית היא לשון הקודש ולעולם יהיה לה יתרון רוחני על לשונות זרות.
אדם שנפשו חפצה להתקדש ולהטהר - עדיף, באופן טבעי, שידבק בקודש ולא בחול- ולכן עדיפים שירים עבריים (שוב- שאינם בעלי תוכן טמא) על אלה הלועזיים.
מעבר לכך, יש עניין של תרבות המערב, החודרת חזק כל כך דרך שירים לועזיים (אפילו בעלי תוכן "פרווה") ולצערי גם בחלק מהשירים החדשים בעברית.
בנוסף - ר' נחמן כותב בליקוטי מוהר"ן כי רצוי להמנע משמיעת מוזיקה וניגון של אדם לא כשר (בין בעברית ובין בלועזית) משום שמוזיקאי אמיתי מעביר את נשמתו דרך המוזיקה שהוא יוצר.
אני ממליץ לעיין גם ב"נתיב השתיקה" בנתיבות עולם למהר"ל
לסיכום:
1. אין איסור גורף על שמיעת מוזיקה לועזית
2. יש בעיה עם שמיעת מוזיקה בעלת תוכן שלילי בכל השפות
3. אדם שרוצה להתדבק בקודש ולהתעלות- עדיף שיתדבק בלשון הקודש ולא בלשון זרה (מה עוד שמוזיקה עוזרת מאד לדבקות ולהתעלות)
בברכה,
אור
צוות ישיבת צפת
דברי תורה לפרשת השבוע
החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם