שירים לא ראויים

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 28/07/11 23:00 כו בתמוז התשעא

שאלה

שלום,

אני שומעת שירים לועזיים שכוללים בתוכם מילים לא כל כך ראויות(בלשון המעטה), אך אני לא מייחסת למילים הללו כל חשיבות, אני פשוט אוהבת את המנגינה והקצב, ותו לא. שמעתי בעבר רבנים שאמרו שזה משפיע על הנפש מבפנים ומקלקל אותה, אך אני לא ממש מתחברת לדעה זו, אני בסה"כ נהנת מהמוזיקה בלי לייחס חשיבות למילים...

האם מוזיקה מסוג זה מותרת ?

תודה רבה ויישר כוחכם !

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום אביבה,

מה שחשוב לי לענות לך הוא פחות או יותר מה שככל הנראה כבר שמעת - אבל אנסה להסביר.
א. למוזיקה יש הרבה כוח. במיוחד עבור אדם כמוני וככל הנראה כמוך שממש אוהב לשמוע - אולי גם מנגן ורוקד. בכדי להבין את הבעיה של מוזיקה עם מילים בעייתיות צריכים לעצור רגע ולחשוב על הכוח הזה - מאיפה הוא בא? וכיצד יש למוזיקה כוח לטלטל את הנפש ולעורר אותנו?
ב.מסתבר שמוזיקה היא כמו מילים, סוג של שפה, סוג של דיבור, אבל משהו ראשוני יותר החודר ישר לנפש ולנשמה כמעט מבלי לעבור את מנגנוני הסינון של השכל ושל שאר מקומות הבקרה באישיות. כל זה הוא עניין שיש לברך עליו - יש בנו נפש ונשמה שמלאים בחיות ומחכים לגירוי הנכון שאנחנו נותנים להם להתעורר ולצמוח.
ג. יותר מכך. כאשר אנו שומעים מוזיקה אנו קולטים ישר לנפש ולנשמה את איכויות הנפש של האדם שחיבר את מה שאנו שומעים. בגלל זה אדמו"רי החסידות אמרו שטוב אם אדם ישמע רק מוזיקה שחוברה על ידי אנשים בעלי נפש מזוככים. והם דברו על מנגינות ללא מילים בכלל! הרי כולנו יודעים כמה כל יסודות ההלחנה - קצב, הרמוניה, וכו - משפיעים עלינו בלי שאנו יודעים איך. לפעמים אנו חשים את הגוף מתעורר ואת הרגליים זזות מבלי שהתכוונו בכלל.
ד. אין אנחנו בדרגה של האדמו"רים שאמרו כך. אבל כולנו חייבים להיות מודעים לכוח של המוזיקה עלינו, וכמו בכל תחום לדעת לשים גבולות כדי שנשמור על בריאות הנפש וזכות הנשמה. אין כל ספק לעניות דעתי שכאשר את מקשיבה מתוך השתוקקות ופתיחת הנפש למוזיקה שאת אוהבת ויש בה "מילים לא ראויות (בלשון המעטה)", את נפתחת גם למילים ולמסרים שבמילים בלי שאת מרגישה איך ולמה. לאורך זמן יש לזה בוודאי משקע הפוגע בנפש. (אני מוכן גם להסתכן ולומר שאם האדם שחיבר את המילים הלא ראויות הוא גם המלחין, יש גם בשפת המוזיקה שלו בצורה כלשהי מסרים "לא ראויים" שאת קולטת לתוכך.)
בברכה, דוב ברקוביץ

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן