שינוי יום העליה לקבר

חדשות כיפה הרב אלישע פיקסלר 21/08/06 22:01 כז באב התשסו

שאלה

כבר שאלתי את הרב אך טרם נענתי. אולי השאלה לא עברה? אשאל שוב:

יום הזכרון של אבי, ניסן פלוטקין, חל ב ו' אלול. בדרך כלל תאריך זה יוצא בשבוע האחרון של החופש או בשבוע הראשון של שנה"ל, היות ואני עובדת כמחכנכת כתה א' וכן גרה רחוק מהקיבוץ וכן ללא רכב.... קשה לי להגיע בזמן זה. האם חובה לעלות דווקא ביום הפטירה? קראתי שיש לנשמה נחת רוח כשקרוביה מתאספים ביום הפטירה ליד הקבר, אך קראתי גם שהחיים עדיפים על המתים. כמו כן אחי מתעקש שנעלה ביום הפטירה.

השנה למשל כנראה אעלה לבד, קודם תאריך זה. איך אפשר לגשר על התפיסות ביני ובין אחי? ומה אומרת ההלכה על עליה לקבר דווקא בתאריך? תודה!

תשובה

שלום
אכן ראוי לעלות בתאריך המדויק אך אין חובה חד משמעית. הן עצם העליה אינה חובה על פי דין אך כך נהגו וישנם מקרים רבים שעולים לא בתאריך הפטירה כגון יש נוהגים לא לעלות כל חודש ניסן וכדומה. אכן כבוד החיים עדיף אך רק מתוך הבנת חשיבות הענין של התאריך. הנושא החשוב הוא לא לגרום לסכסוך ביניכם ואת זה אביכם בודאי לא היה רוצה ולכן כדאי להמשיך לדון ולשוחח ולא שכל צד יראה כמה הוא צודק אלא כל אחד ינסה להבין את השני. הפיתרון שהצעת הגיוני ובו רק את תקדימי את עלייך לקבר אך רצוי שייעשה בהבנה

בברכה
ושנזכה לשמחות
אלישע פיקסלר