שאל את הרב

שימוש בברז המחובר למשאבה חשמלית בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/06/03 12:41 ד בסיון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב

האם מותר להשתמש בשבת בברז הנעזר במשאבה חשמלית כאשר בעת פתיחת הברז המשאבה החשמלית מופעלת אך תמיד בהשהייה של מספר שניות.

האם יש נ"מ אם המשאבה לא מפעלת בכל פתיחת ברז אלא ברוב רובם של הפעמים.

תודה,

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

בשאלה שלך יש לדון מצד גרמא, ומצד דבר שאינו מתכוין.

[מצד גרמא], הדבר תלוי במנגנון של הברז. יש אופנים שבהם פתיחת הברז היא תחילת התהליך של הפעלת המשאבה, ולכן זה נחשב מעשה ישיר למרות שעובר זמן, ויש אופנים שהדבר אכן נחשב גרמא. אבל למעשה אין הדבר משנה, כי גם גרמא אסורה בשבת.

[ומצד דבר שאינו מתכוין], הדבר תלוי בתפקיד המשאבה. אם המשאבה נצרכת בשביל שייצאו עכשיו מים, ודאי שהיתר זה אינו שייך, כי הפעלת המשאבה אינה בדרך אגב מפתיחת הברז, אלא היא חלק מאופן הפעולה שלו.
ואם המשאבה אינה נצרכת עכשיו, אלא היא מופעלת באופן אוטומטי בשביל המשך הפעלת הברז באופן תקין, יש מקום לדון האם דבר שקורה ברוב רובם של המקרים אך לא בכולם נחשב כדבר שאינו מתכוין או כ'פסיק רישא' שאסור.

[ולהלכה למעשה, אסור. ]

בהצלחה.

כתבות נוספות