שימורים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/09/02 22:32 כג בתשרי התשסג

שאלה

לאחרונה הופצו ברשתות השיווק עלי גפן ממולאים באורז משומרים (תוצרת תורכיה\יוון)בהשגחת רבנות מקומית ובאישור הרה"ר בישול ישראל האים יש בעייה לעיניין חרקים?

האים יש בעייה לגבי חרקים בכרוב כבוש?

יש שמועות על כך כי התפוחים מצופים בווקס העשוי מתולעים האים הדבר נכון?

האים ניתן ליסמוך על הירקות והפירות בירושלים עיה"ק שכל המצוות התלויות בארץ היתקיימו בהם ומי מוסמך על כך?

האים יש לחשוש שקיטניות המיובאים מחו"ל הגיעו ליצרן בחו"ל מ... הארץ? כלומר האים יכול ליהיות במוצרים שכאלה בעיות כגון שמיטה עורלה ועוד...?

האים הכשר בד"ץ על פיצוחים כולל גם גידול ללא חרקים או רק לעיניין חומרי הקליה?

האים מיצוות התלויים בארץ מצויים על שמן והאים יש להפריש תרומות ומעשרות משמן?

האים אוכל לחיות דורש הפרשת תרומות ומעשרות?

בתודה מראש ובתיקווה שהתשובות יוכלו לסייע לגולשים אחרים

תשובה

בס"ד
1.בעלי גפן הייתה גזרה של ארם צובה לא לאכלם מכיוון שיש בהם זבוב המנהרות, בימינו נעשות בדיקות על ידי הרבנות הראשית מחשש חרקים. במכון התורה והארץ לא התבצעו לאחרונה בדיקות כך שאין לי מידע אחר מלבד בדיקות הרה"ר לישראל.
2. בכרוב כבוש יש בעיות קשות של חרקים יש להמנע מלאוכלו אלא א"כ גדל בגידול מבוקר ומפוקח על ידי ת"ח יראי שמים.
3. התפוחים יש בהם שמשוחים בשלאק שעשוי מן החי, יש מחמירים באכילתו, ויש שהקלו, אולם לכתחילה בודאי שראוי לא להשתמש בתפוחים מצופים בשלאק. אפשר לראותם בכך שהקליפה מבריקה. כמו כן ניתן להסיר את הקליפה החיצונית ולאכול את התפוח.
4. שאלת רבנות ירושלים היא שאלה כללית של הסתמכות על רבנויות, וכל מי שמכיר את הרבנות וסומך עליה יכול לאכול. וכמו כן יש לדעת שיש פעמים שבעלי החנויות משנים בדיבורם ועל כן החכם יתן אל לבו לדאוג שתעודת הכשרות תהא תקיפה ובדוקה.
5. על פי הידוע לי אין גדולי קטניות המיוצאים מהארץ וחוזרים אליה בדרך עקיפה, הדבר לא כלכלי, ועל כן לא נראה שיש מקום לחוש לכך.
6. הכשר הבד"ץ בפיצוחים איננו שייך לשאלת החרקים.

בברכה נאמנה
יהודה הלוי עמיחי