שטיפת כלים בשבת

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 26/11/01 05:28 יא בכסלו התשסב

שאלה

עד כמה שידוע לי ולפי מה שבדקתי אסור לשטוף כלים בשבת אלא אם כן יש צורך בהם באותה שבת שוב. אצלנו בבית נהוג בכל זאת לשטוף כלים בשבת וההורים שלי כועסים שאני לא מוכנה לשטוף את הכלים. אלה כלים שלא משתמשים בהם שוב בשבת אך עצם זה שהם יושבים בכיור ממש מפריע להורים שלי. האם מותר לי כדי לא לעשות להורי עוגמת נפש ולמנוע את הויכוחים כל שבת לשטוף כלים או שאסור?

תודה

גלית

תשובה

המסקנות שהעלית בבדיקתך הן נכונות ואין להקל בדבר זה שמקורו בדברי הגמרא אלא בהתאם לגדרי ההלכה שמפורטים בשו"ע סימן שכ"ג סעיף ו' ובשמירת שבת כהלכתה פרק י"ב. דהיינו שאם צריך לצלחות לסעודה הבאה אפשר לשטוף גם את הצלחות שאינו נזקק להם. כוסות שאינם מיוחדים דוקא לצורך הסעודה אפשר לשטוף את כולם תמיד חוץ מצב שברור שלא ישתמש בהם.

לדעתי, הפתרון לבעיה שאת מעלה הוא פתרון טכני כגון להכניס את הכלים לכלי סגור ולהניחם במקום שאינו גלוי לעין כך שלא יפגעו באוירה הנעימה של השבת.