שדים ורוחות

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 28/11/12 12:20 יד בכסלו התשעג

שאלה

לרב שלום!

רציתי לדעת האם קיימים שדים בעולם ואם כן מהו המקור שלהם? והאם מותר לעסוק בהם?

תודה

תשובה

שלום וברכה!

אמנם בגמרות בברכות ובעוד כמה מקומות ישנם איזכורים של שדים כאלה ואחרים וגם ניתן למצוא בספרים יהודיים אחרים על הימצאות השדים, אך ישנה גישה הפוכה האומרת שלמעשה אין כלל שדים, אלא מה שמכונה שדים בתכלס לא אחר מאשר יצר הרע של האדם וכל שאר התיאורים על היצורים שאנו מוציאים בגמרות הינם משל בלבד. זוהי גישתו של הרמב"ם המפורסמת. וכבר אמרו גדולים שלאחר שהרמב"ם קבע שאין שדים הם נעלמו מן העולם.

המקור של השדים הוא מן הצד של הטומאה בין אם אנו מדברים על יצורים הנקראים שדים בין אם אנו מדברים על יצר הרע של האדם.

לגבי העיסוק. מאד מאד לא כדאי להתעסק בהם כי רק נזקים יוצאים מזה כפי שאנו רואים גם בגמרות וגם בספרי היהדות האחרים.

בברכה,

חיים בריסק