שבת

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 29/10/16 11:57 כז בתשרי התשעז

שאלה

מה עושים בשבת? מה אסור לעשות ומה מותר לעשות ?

איזה תפילות אומרים ?

תשובה

מחילה על העיכוב בתשובה. לא יכולתי לענות במשך זמן רב.
שאלה זו רחבה מאוד.
בעיקרון, שבת הינה יום קדוש ומיוחד שתכליתו הוא להתבונן במעשי ה', לשמוח ולהודות על כל הטוב שיש לנו בעולמנו, להתבונן במעשי ה' העמוקים והנפלאים ובחסדו שעשה עימנו.
חלק מדברים אלו מושג ע"י עשיית מצוות השבת החיוביות: קידוש, סעודות שבת, תפילות השבת, קריאת התורה ושיעורי תורה ועוד.

שבת כוללת שתי מצוות משמעותיות:
דברים שאסור לעשות שהם לט' (39) אבות מלאכה שאסורות מדאורייתא ועוד איסורי שונים מדרבנן הדומים למלאכות אלו. איסורי אלו נכללים בגדרי מצוות 'שמור את יום השבת לקדשו', ועניינם הוא לשמור על יום שבת שלא לחללו ולהפוך אותו ליום חול רגיל ככל הימים.
איסורי ה'שמור' בעצם יוצרים את המסגרת של השבת. כמו שמסגרת מגוננת על התמונה והיא מגדירה את גבולות הגזרה: עד כאן זו התמונה, כך איסורי השמור הכוללים את הדברים שאין לעשותם בשבת יוצרים את המסגרת של השבת. אם בשבת ננהג כמו בכל יום חול לא נוכל להגיע לדברים הנפלאים של השבת, כשם שביום חול רגיל איננו מגיעים אליהם, וכגון סעודות שבת משפחתיות, יותר זמן ללימוד תורה, תפילות יותר ארוכות ומשמעותיות ועוד.
מצוות ה'זכור': בנוסף לשמירת השבת, התורה מצווה אותנו גם לזכור ולקדש את השבת. מצוות אלו הן מצוות חיוביות שתכליתן היא להגיע לקדושת השבת, לרומם לענג ולקדש את השבת, וכך ליצוק תוכן רוחני של קדושה לכל ימי השבוע. במוצאי השבת לדוגמא בתפילת ערבית אנו מוסיפים בקשה שנזכה להמשיך את קדושת השבת לימי המעשה, שזו בעצם תכלית מצוות השבת—השבת היא מגדלור שמפיץ אור לכל ימי חיינו.

פירוט של כל ההלכות האלו למה כן מותר ומצווה לעשות בשבת ומה אסור ניתן למצוא בספרי הלכה רבים המצויים כיום בכל בית כנסת. כדאי מאוד לפנות לרב שאתה מכיר כדי שימליץ לך על ספרים מסויימים. ניתן לציין את מאמר מרדכי על הלכות שבת של הרב מרדכי אליהו שעוסק בזכור (מה כן לעשות בשבת). ישנם חלקים נוספים כעת בעריכה שעוסקים בשמור. ילקוט יוסף. שמירת שבת כהלכתה. מנוחת אהבה (ספר יותר עיוני). פניני הלכה של הרב מלמד. ועוד.

בעולם מקובל לקרוא ליום שבת בשם 'סוף השבוע', אבל האמת שהשבת היא לב השבוע. היא מרכז העניינים. כל השבוע פונה אליה. משלה היא למנורת שבעת הקנים: שלושה מצד זה והם ימי ראשון שני ושלישי, הנמשכים אחרי השבת שעברה, ושלושה מצד זה והם ימי רביעי חמישי ושישי שיש בהם מצווה להתכונן לשבת הבאה. יש לדבר זה גם שתי השלכות הלכתיות חשובות מעבר לצדדים המחשבתיים, כגון עד מתי ניתן להבדיל אם לא עשו הבדלה במוצאי שבת, וכן מהו הזמן המובחר לערוך קניות לשבת.

התפילות שאנו מתפללים בשבת הן: ערבית שחרית מנחה כבכל יום אולם תפילות מיוחדות לשבת, ואנו מוסיפים תפילה נוספת אחרי שחרית שנקראת מוסף על שם הקורבן המיוחד והנוסף שהי קרב ביום שבת. סדרי התפילות וההלכות הרלוונטיות מצויים בסידורים.

בהצלחה רבה.