שבת

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 09/08/11 17:30 ט באב התשעא

שאלה

כה"ר

אני כרגע בחו"ל ובשבת האחרונה התארחה אצלי חברה לא יהודיה.יש לי כמה שאלות בנושא:

1. בד"כ אינני יוצאת את הבית בשבתות היות ונדלק אור אוטומטי בחדר המדרגות עם פתיחת הדלת (הן של הבית והן של הבנין) אך מכיוון שהיא באה ורצתה שאפגוש מכרים שלה, יצאתי איתה והיא כאילו חיללה שבת. הלכנו בדרך וחזרנו מהר. היא נכנסה איתי הביתה והדליקה אורות ויצאה שוב.האם חיללתי שבת?

2.את הנרות היא הזיזה ושאלה לאן להזיז אמרתי לה שלכיור אבל לא אני אמרתי לה להזיז. היא הזיזה כיוון שחששה משריפה.האם חיללתי שבת?

3. המקרר אצלי בדירה מצפצף כל זמן שנשאר פתוח הרבה זמן. הקפדתי בשבתות לנתק את הנורות שלו וגם לא להשאיר אותו פתוח כדי שלא יצפצף לי אבל בשבת שעברה גיליתי שבכל פעם שפותחים אותו הרעש שלו (כזה שמראה שהוא עובד) נפסק. כאילו שאני גורמת לו להפסיק לעבוד כשאני פותחת את הדלת, אז לא השתמשתי במקרר בכלל אבל בשתי השבתות שלא ידעתי, השתמשתי.מה אני אעשה עכשיו?

4. לפני שנה הייתי בחו"ל גם ולא ידעתי שאסור לגוי לגעתביין ובקהילה היהודית פה מוכרים יין כשר בחנויות של גויים ואני כך קניתי. איך אני אכפר על זה?

תודה רבה!!

תשובה

שלום רב,
ראשית לדעתי עלייך ללמוד הלכות בצורה יסודית יותר, כי את חיה בסביבה לא פשוטה, בגלות קשה לנהל חיים יהודיים שלמים, ואולי בלתי אפשרי.
אם הגויה מדליקה לצורך עצמה מותר לך להשתמש. לא הבנתי למה היא הייתה צריכה לגעת בנרות אבל אם עשתה על דעת עצמה, אין בכך בעיה. לגבי המקרר, כל מקרה לגופו וצריך להכיר את המנגנון שלו, בארץ יש מקררי שארפ שיש להם מנגנון שבת ישנם מקררים שיש בהם בעיה שכשהם פתוחים המאוור נעצר. בקיצור להתייעץ עם מכון צומת.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת "בינות" רעננה.