שבת מה עושים?

חדשות כיפה הרב דוד לוי 09/08/09 11:03 יט באב התשסט

שאלה

בוקר טוב!

לפעמים דודים שלי,או אנשים מבקרים אצלנו בבית,ולא הם ולא המשפחה שלי בקיאים בהלכות שבת,אז לפעמים יש עבירה על טלטול או ברירה,לא במתכוון אני בטוח...

אתמול דודים שלנו באו,ודודה שלי בקשה ממני להוריד לה מעל לטלוויזיה את הבובה לילדה הקטנה שלה,ודי נלחצתי כי חשבתי שהבובה הזאת בטח מוקצה,ולא ידעתי מה להגיד לה,אז מרוב לחץ ובלבול רמזתי לאחי שלא שומר שבת להוריד לה,והוא הוריד לה את הבובה מהטלוויזיה.

אחרי זה הרגשתי כל כך רע,שלא יכלתי להגיד לא,ועוד שגרמתי למשהו אחר לחטוא,וכל זה היה באמת ובתמים מתוך לחץ שהייתי,ולא התכוונתי.

כיצד אני יכול לקחת את חטאו של אחי עלי,וכיצד לכפר על כך ולנהוג להבא?

(אם אפשר לא לפרסם את השאלה,"אשרי נשוי פשע כסוי חטאה")

תשובה

שלום וברכה ושבוע טוב,

נראה לי שהדבר הראשון שעליך לעשות הוא ללמוד הלכות שבת.
קח ספר קיצור הלכות כל שהוא וקרא את כולו עד השבת הקרובה - כל מה שלא ברור לך תכתוב ותשאל.

איני מצליח להבין כיצד בובה יכולה להיות מוקצה?
ברוב סוגי המוקצה יש דרך להוריד אותו בהיתר.
לכן לא נראה לי שאחיך חטא.

לגבי אחיך - השאלה האם יש איזה חלוקה סמויה בינכם שהוא 'הגוי של שבת' ועל בסיס זה אתם מתווכחים - הדרך הטובה היא:
1. לעולם לא לבקש מיהודי אחר לעשות מה שאתה חושב שאסור.
2. לא לשוחח ולא לדבר על הלכות שבת בינכם כי ברמת הידע שלך יתכן ותביא אותו לטעויות.
3. למצוא את המשותף הרב שיש לך איתו ולפתח אותו מאד.
4. כדאי שתחשוב ותתרכז בעצמך ולא תרגיש אחראי לחטאים של אחרים בין אם היו ובין אם לא היו גם לא של בני משפחתך לא הקטנה ולא הגדולה.

בברכה ובהצלחה דוד לוי