שאל את הרב

שבת בצבא..

חדשות כיפה הרב דוד לוי 24/11/09 19:49 ז בכסלו התשע

שאלה

בס"ד

ערב טוב לכבוד הרב

1.כבוד הרב סגרתי לפני שבועיים בערך חמישי שישי שבת בבסיס והייתי צריכה לשמור...ואז באיזו שמירה שהייתי לי היה קר ואיזה משהי אמרה לי שאני יכולה לקחת את המעיל פליז שלה שלא יהיה לי קר ואז בשמירה שלי אמרתי לה שלקחתי ואז יום למחרת נראה לי היא מאהר משהו כמו מזל שחברה שלי הביאה לי את זה משהו כזה ולא ידעתי לפני שהיא הביאה לי שזה של חברה שלה רציתי לשאול אם היה מותר לי ללבוש את זה?

2.כבוד הרב רציתי לשאול אם מותר לי בשירה שיוצאת שישי שבת להיות עם מכשיר קשר ודבר(לצורך השמירה)?

3.כבוד הרב הייתי כזה ליד החמ"ל ויש שם פלזמה שרואים בה כמה מקומות שבתוך הבסיס והסתכלתי עליה נראה לי בטעות בשבת זה בסדר?

4.בשישי בערב אני חושבת הייתי בשמירה עם משהי והיא הייתה עם הפלא' שלה ושלחו לה הודעה ואז היא כזה באה להראות לי והסתכלתי על המסך ואז הסתכלתי לצד ואמרתי לה אני שומרת שבת וכולה נלחצה וזה כי היא לא ידעה לא אמרתי לה לפני זה בסדר שהסתכלתי קצת על המסך?

5.בשישי בערב כששמרתי אז משהי עשתה שם תשבץ והיא שאלה אותי כמה שאלות ואמרתי לה לא יודעת נראה לי ואז היא שאלה אותי משהו כאילו למצוא איזה דמות כזאת ואמרתי לה כן נראה לי והיא היקיפה את זה בעט זה בסדר?כבר נכנס שבת

6.ארוחת שישי הייתה בשעה 18:00 ובדיוק עליתי לשמירה אז לא שמעתי קידוש בכלל כל השבת גם לא בשבת ולא הבדלה..ואז הביאו לנו אוכל לש.ג והרגשתי מזה לא טוב שלא שמעתי קידוש...זה בסדר?

7.בשבת 2 בנות היו שומרות ואז נראה לי הן התקשרו לאיזה משהי בחמ"ל שתביא להן מים ואז היא קראה לי ושאלה אותי אם אני יכולה לתת להן את המים אמרתי לה כן ואז ראיתי שהיא מזגה מים מהמכשיר של המים ואני יודעת שאסור להשתמש במכשיר של המים בשבת אולי בקרים מותר אבל בחמים אסור ואז הלכתי להביא את זה לבנות ששמרו זה בסדר?ולא נראה לי שיש במכישר אור או משהו כזה נראה לי הוא רק מחובר לחשמל..

ומותר להשתמש במכשיר של המים בשבת(של המים הקרים?)

תודה..

תשובה

שלום וברכה,

אכן שבת בצבא זה לא דבר פשוט.
מצווה גם לשמור בשמירה וגם לשמור שבת ולצורך כך נלמדות הרבה הלכות לפני וטוב שאת שואלת אחרי כי כך לומדים.

1. לא הבנתי היטב את השאלה. ברור שמותר לך לקחת בהשאלה מעיל פרטי שהחברה משאילה לך לצורך השמירה.
לא צריך לחקור אם המעיל שלה, הכלל הוא שכל מה שנמצא בידי האדם הוא שלו ולכן מותר היה לך לקחת. (בנוסף לכך לאחר מעשה סביר שבעלת המעיל היתה מסכימה שתשתמשי בו כדי שלא יהיה לך קר בשמירה. - זו לא סיבה לקחת ללא רשות אבל הרי את ביקשת רשות).

2. לא הבנתי איזה שירה יש בשישי שבת.
לשמירה חובה לקחת מכשיר קשר וצריך לדבר בו כמה שפחות - רק הכרח מבצעי. אסור לדבר בו דברי מנהלה כמו: 'תעירו את השומר' 'מתי יחליפו אותי' וכד'.
בדיקות קשר פעם בשעתיים מותרות. לעיתים יותר קרובות אין הצדקה.

3. לא! אם את לא במשמרת אין לך סיבה להסתכל בה בשבת. ויתכן שגם בימות החול אין זה צנוע להסתכל ללא סיבה. לא כל אחד רוצה שיראו לאן הוא הולך וכד'.

4. לא. אין להסתכל בהודעות בפלפון של בנות אחרות בשבת.

5. טעית. היית צריכה לומר לה מראש שאת לא רוצה לעזור לפתור תשבצים בשבת.

6. את צריכה לארגן לך שתשמעי קידוש בשבת:
א. להביא מיץ ענבים מהבית ולקדש בשעה 17:00 ולאכול לחם או עוגיות עוד לפני השמירה.
ב. לקדש על לחם אפילו בש"ג.
ג. לקדש אחרי השמירה ולאכול במקום הקידוש לחם או לפחות עוגיות.
ד. אם כל זה לא עשית אז בשבת בבוקר את צריכה לקדש את הקידוש של ליל שבת.
הערה: האם אין בבסיס משגיח כשרות או מש"ק דת שמטפל בדברים אלו.

7. השימוש במכשיר מים קרים בשבת תלוי בסוג המכשיר.
יש כאלו הצוברים הרבה מים קרים ואז שתיה מהם בכמות קטנה לא מפעילה אותם.
יש כאלו שמתחילים לפעול ברגע שאת לוקחת משם מעט מים ואסור להשתמש בהם בשבת גם למים קרים.

לסיכום -
כדי לאכול בשבת צריך לטרוח בערב שבת גם בלימוד ההלכה ובעיקר בהכנות לארגן יין לקידוש ונר להבדלה ולחם משנה וכד'.
את יכולה לשאול אותי גם בטלפון 09-8987548

(כמי שמשרת בצה"ל יותר מ 30 שנה בסדיר ובמילואים - המציאות מוכרת לי)

בברכה דוד לוי

כתבות נוספות