שביעית בשמינית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/12/01 18:04 כג בכסלו התשסב

שאלה

הייתי מעוניין לדעת עד מתי חלים דיני שמיטה בשנה השמינית על פיקות וירקות שונים

תודה

יאיר

תשובה

ליקטתי לך מספרים קצת מהלכות שביעית בשמינית
"יְרָקוֹת" שֶׁצָּמְחוּ בְּשָׁנָה שְׁבִיעִית, בְּעִנְיָן שֶּׁאֵין עֲלֵיהֶם אִסּוּר סְפִיחִים, וְנִלְקְטוּ בַּשְּׁבִיעִית הֲרֵי הֵם כְּפֵּרוֹת שְׁבִיעִית.
"יְרָקוֹת" שֶׁתְּחִלַּת צְמִיחָתָם בַּשָּׁנָה הַשְּׁבִיעִית בְּהֶתֵּר, וְנִלְקְטוּ בַּשְּׁמִינִית, יֵשׁ עֲלֵיהֶם קְדֻשַּׁת שְׁבִיעִית. אִם נִלְקְטוּ לִפְנֵי הַזְּמַן שֶׁיַּעֲשׂוּ כַּיּוֹצֵא בָּהֶם, אוֹ אִם לֹא עָשׂוּ כַּיּוֹצֵא בָּהֶם ונִלְקְטוּ לִפְנֵי חֲנֻכָּה. אם נלקטו אחרי חנוכה אין עליהם קדושת שביעית.
"יְרָקוֹת" שֶׁתְּחִלַּת צְמִיחָתָם בְּשָׁנָה שְׁבִיעִית בְּאִסּוּר, אֲסוּרִים מִשּׁוּם סְפִיחִים, בֵּין אִם לֹקֶט אוֹתָם בַּשְּׁבִיעִית וּבֵין אִם עֲדַיִּן מְחֻבָּרִים בַּשְּׁמִינִית, כָּל זְמַן שֶׁלֹּא עָשׂוּ כַּיּוֹצֵא בָּהֶם, אוֹ אִם לֹא עָשׂוּ כַּיּוֹצֵא בָּהֶם עַד חֲנֻכָּה, כִּי כְּבָר הֻסְחָה דַּעְתָּם שֶׁל בְּרִיּוֹת מִשְּׁבִיעִית וְאֵין לָחוּשׁ שֶׁיַּתִּירוּ הַנִּלְקָטִים בַּשְּׁבִיעִית.
אֵין אִסּוּר סְפִיחִים נוֹהֵג בְּפֵּרוֹת הָאִילַן.
פֵּרוֹת הָאִילַן שחָנְטוּ בַּשְּׁבִיעִית, הֲרֵי הֵם כְּפֵּרוֹת שְׁבִיעִית לְכָל דָּבָר, גַּם אִם נִלְקְטוּ בַּשְּׁמִינִית.
אֵין עוֹשִׂין סְחוֹרָה בְּפֵּרוֹת שְׁבִיעִית, וְאִם רוֹצֶה לִמְכּוֹר מְעַט מִפֵּרוֹת שְׁבִיעִית שֶׁבְּגִנָּתוֹ מֻתָּר . וְאָסוּר לִמְכֹּר פֵּרוֹת שְׁבִיעִית לְנָכְרִי .
פֵּרוֹת שְׁבִיעִית נִתְּנוּ לַאֲכִילָה, לִשְׁתִיָּה לְסִיכָה וּלְהַדְלָקַת הַנֵּר וְלִצְבֹּעַ בָּהֶם צָרְכֵי הָאָדָם. כְּלָלוֹ שֶׁל דָּבָר, מֻתָּר לְהִשְׁתַּמֵּשׁ בְּפֵּרוֹת שְׁבִיעִית בְּכָל דָּבָר שֶׁ"הֲנָאָתוֹ וּבִיעוּרוֹ שָׁוֶה", פֵּרוּשׁוֹ, שֶׁבְּאוֹתוֹ הָרֶגַע שֶׁפֵּרוֹת שְׁבִיעִית כָּלִים מִן הָעוֹלָם גַּם יֵהָנֶה מֵהֶם. כָּךְ, לְמָשָׁל, מֻתָּר אָדָם לֶאֱכָל פֵּרוֹת שְׁבִיעִית, כֵּיוָן שֶׁבְּשָׁעָה שֶׁהוּא בּוֹלְעָם - הַיְינוּ שֶׁהוּא מְבַעֲרָם מִן הָעוֹלָם - הָאָדָם גַּם נֶהֱנֶה מֵהֶם. וְכֵן מַדְלִיק אָדָם נֵרוֹת שַׁבָּת בְּשֶׁמֶן שֶׁל שְׁבִיעִית, כֵּיוָן שֶׁבְּאוֹתוֹ הָרֶגַע שֶׁהַשֶּׁמֶן נִשְׂרַף, הָאָדָם נֶהֱנֶה לְאוֹרוֹ. אֲבָל אֵין לְהַדְלִיק נֵרוֹת חֲנֻכָּה בְּשֶׁמֶן שֶׁל שְׁבִיעִית, כֵּיוָן שֶׁנֵּרוֹת חֲנֻכָּה לֹא נִתְּנוּ לֵיהָנוֹת לְאוֹרָם, וְאִם כֵּן אֵין כָּאן הֲנָאָתוֹ וּבִעוּרוֹ שָׁוֶה.
אֵין עוֹשִׂים מְדוּרָה בְּשֶׁמֶן שֶׁל שְׁבִיעִית, אֲפִלוּ אִם רְצוֹנוֹ לְבַשֵּׁל בְּחֻמּוֹ, כֵּיוָן שֶׁהֲנָאַת הָאָדָם, הָאֲכִילָה, בָּאָה רַק אַחֲרֵי שֶׁכְּבָר לֹא נִמְצָא הַשֶּׁמֶן בָּעוֹלָם .
לא ישלם בהם חוב של מצוה כגון משלוח מנות ביין בפורים.
בִּכְלָל הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית חַל גַּם כֵּן הָאִסּוּר שֶׁלֹּא יְשַׁנֶּה אָדָם פֵּרוֹת שְׁבִיעִית מִבְּרִיָּתָן . שִׁנוּי נִקְרָא כָּל דָּבָר שֶׁאָדָם מְשַׁנֶּה מִמַּה שֶׁרָגִיל לָעֲשׂוֹת בְּפֵרוֹתָיו שֶׁלּוֹ. כָּךְ לְמָשָׁל, מַאֲכָל אָדָם לֹא יִתְּנוֹ לִבְהֶמְתּוֹ אֶלָּא אִם כֵּן נִפְסָל מֵאֲכִילַת אָדָם . הָלְכָה הַבְּהֵמָה לְמַאֲכָל הָאָדָם בְּתָלוּשׁ . מוֹנְעִים מִמֶּנָּהּ מִלֶּאֱכֹל פֵּרוֹת אֵלֶּה .
מַאֲכָל אָדָם שֶׁדַּרְכּוֹ לֶאֱכֹל חַי לֹא יֹאכְלֶנּוּ מְבֻשָּׁל, וְאִם דַּרְכּוֹ לְאָכְלוֹ מְבֻשָּׁל, לֹא יֹאכְלֶנּוּ חַי . דַּרְכּוֹ לְאָכְלוֹ חַי וּמְבֻשָּׁל, מֻתָּר לְאָכְלוֹ בֵּין חַי וּבֵין מִבֻשַּׁל.
מַאֲכָל בְּהֵמָה אֵין מְבַשְּׁלִים אוֹתוֹ, כֵּיוָן שֶׁדַּרְכָּה לְאָכְלָהּ חַי .
אֵין מַאֲכִילִין פֵּרוֹת שְׁבִיעִית לְנָכְרִי כֵּיוָן שֶׁלְּפִי חֲזַ"ל הֲרֵי זֶה כְּמוֹ הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית . אֲבָל אִם נִתְאָרְחוּ אֵצֶל הַיְּהוּדִי מֻתָּר לְהַאֲכִילָם מִפֵּרוֹת שְׁבִיעִית .
אֵין מְכִינִים רְפוּאוֹת מִמַּאֲכָל אָדָם, כְּמוֹ לְמָשָׁל תִּירָס שֶׁל שְׁבִיעִית אֵין לוֹקְחִים אוֹתוֹ לַהֲכָנַת טַבְלִיוֹת רְפוּאָה, כֵּיוָן שֶׁטַּבְלִיוֹת אֵלֶּה אֵינָן עוֹמְדוֹת לְשִׁמוּשׁ כָּל אָדָם, וַהֲרֵי זֶה בְּגֶדֶר שֶׁל הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית .
מֻתָּר אָדָם לְרַסֵּק עַגְבָנִיָּה, כִּי כֵּיוָן שֶׁרְגִילִים בְּכָךְ, אֵין בּוֹ מִשּׁוּם הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית , וְכֵן גַּם מֻתָּר לִסְחֹט לִימוֹן, וַאֲפִלּוּ תַּפּוּז , כֵּיוָן שֶׁפֵּרוֹת אֵלֶּה עוֹמְדִים לִסְחִיטָה. אֲבָל אֵין לִזְרֹק אֶת קְלִפַּת הַפֵּרוֹת.
מֻתָּר אָדָם לֶאֱכֹל אֶת פֵּרוֹת שְׁבִיעִית וּכְפִי שֶׁרָגִיל בְּכָךְ בְּכָל הַשָּׁנִים, אֲבָל הֶפְסֵד בְּיָדַיִם אָסוּר, לְעֻמַּת זֶה אֵין חִיּוּב לִדְאוֹג שֶׁלֹּא יָּבוֹאוּ פֵּרוֹת שְׁבִיעִית לְהֶפְסֵד, כִּי "גְּרָמָא", לִגְרוֹם הֶפְסֵד בְּלִי שֶׁהוּא יַעֲשֶׂה כָּל דָּבָר מֻתֶּרֶת .
וּלְפִיכָךְ קוֹלֵף אָדָם תַּפּוּחִים, וּכְפִי שֶׁרָגִיל בְּכָךְ כָּל הַשָּׁנִים, וְאֵין בּוֹ מִשּׁוּם הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית . אֲבָל אִם הַקְּלִפָּה רְאוּיָה לְמַאֲכָל אָדָם, אוֹ אֲפִלּוּ אֵינָהּ רְאוּיָה לְמַאֲכָל אָדָם אֲבָל דָּבוּק בָּה מַאֲכָל אָדָם , אָסוּר לִזְרֹק קְלִפָה זוֹ, אֶלָּא מַנִּיחָה עַד שֶׁלֹּא תְּהֵא רְאוּיָה לְמַאֲכָל אָדָם.
אִם רֹב בְּנֵי אָדָם בְּאוֹתוֹ הַמָּקוֹם אֵין רְגִילִים לָתֵת קְלִפּוֹת אֵלֶּה לְמַאֲכָל בְּהֵמָה, מֻתָּר לְזָרְקָן מִשָּׁעָה שֶׁכְּבָר אֵינָן רְאוּיוֹת לְמַאֲכָל אָדָם . וְאִם רְגִילִים בְּאוֹתוֹ מָקוֹם לָתֵת קְלִפּוֹת אֵלֶּה לְמַאֲכָל בְּהֵמָה, וְכֵן קְלִפָּה שֶׁמִּלְכַתְחִלָה אֵינָהּ רְאוּיָה אֶלָּא לְמַאֲכָל בְּהֵמָה, וּרְגִילִים לְתִתָּהּ לִבְהֵמָה בְּאוֹתוֹ הַמָּקוֹם, אִם אֵין נוֹתְנָהּ לַבְּהֵמָה, מַנִּיחָה עַד שֶׁתֵּרָקֵב מֵאֲכִילַת בְּהֵמָה .
קְלִפַּת הַתַּפּוּז אֵין אוֹכְלִין אוֹתָהּ חַי, וְגַם לֹא רְגִילִים לָתֵת לִבְהֵמָה, וְלָכֵן מֻתָּר לְזָרְקָה לָאַשְׁפָּה . כְּדִין הַקְּלִפּוֹת כָּךְ דִּינָם שֶׁל הַגַּרְעִינִים, וְכָל שֶׁרְאוּיִים לְמַאֲכָל אָדָם אוֹ שֶׁדָּבוּק בָּהֶם מַאֲכָל אָדָם , לֹא יִזְרְקֵם אֶלָּא יַנִּיחֵם עַד שֶׁיִפָּסֶלוּ מֵאֲכִילַת אָדָם,
אֹכֶל הָרָאוּי לַאֲכִילַת אָדָם אוֹ בְּהֵמָה אָסוּר לְהַפְסִידוֹ, וּכְּנִזְכָּר לְעֵיל, וְיֵשׁ לְשָׁמְרוֹ עַד שֶׁיִּפָּסֵד מֵאֲכִילָה, וּמֻתָּר אַף לְכַתְּחִלָּה לְהַכְנִיס אֹכֶל הָרָאוּי לְאָדָם לְתוֹךְ שַׂקִּית ניר ונַיְלוֹן למנוע בזיון, לְסָגְרָהּ, וְכָךְ לְזָרְקָהּ וְאֵין בְּכָךְ מִשּׁוּם הֶפְסֵד פֵּרוֹת שְׁבִיעִית .
מִצְוַת בִּעוּר
פֵּרוֹת שְׁבִיעִית אֵין אוֹכְלִין מֵהֶן אֶלָּא כָּל זְמַן שֶׁאוֹתוֹ מִין מָצוּי בְּשָׂדֵה, שֶׁנֶּאֱמַר: "וְלִבְהֶמְתֶּךָ וְלַחַיָּה אֲשֶׁר בְּאַרְצֶךָ תִּהְיֶה כָּל תְּבוּאָתָה לֶאֱכֹל", כָּל זְמַן שֶׁחַיָּה אוֹכֶלֶת מִמִּין זֶה מִן הַשָׂדֵה - אַתָּה אוֹכֵל מִמַּה שֶׁבַּבַּיִת, כָּלָּה לְחַיָּה מִן הַשָׂדֵה - חַיָּב לְבַעֵר אוֹתוֹ הַמִּין מִן הַבַּיִת, וְזֶהוּ בִּעוּר שֶׁל פֵּרוֹת שְׁבִיעִית .
הַזְּמָן שֶּׁאֵינוֹ מָצוּי בַּשָׂדֵה, אֵין פֵּרוּשׁוֹ מִיָּד אַחֲרֵי כְּלוֹת לְקִיטַת הַפְּרִי, אֶלָּא פֵּרוּשׁוֹ הַמִּין הַזֶּה שֶּׁאֵינוֹ מִתְקַיֵּם יוֹתֵר בַּשָׂדֵה וּבָלֶּה וְנִשְׁחַת . כָּךְ לְמָשָׁל, קָבְעוּ לָנוּ חֲזַ"ל זְמַן הַבִּעוּר שֶׁל תְּבוּאָה הוּא בִּזְמַן הֶחָרִישׁ, דְּהַיְנוּ בְּחֶשְׁוָן שֶׁל שְׁמִינִית .
זְמַן הַבִּעוּר שֶׁל תְּמָרִים הוּא פּוּרִים, וְשֶׁל זֵתִים הוּא שָׁבֻעוֹת וְשֶׁל עֲנָבִים הוּא פֶּסַח שֶׁל שָׁנָה שְׁמִינִית .
כֵּיצַד? הֲרֵי שֶׁהָיוּ לוֹ תאנים שֶׁל שְׁבִיעִית בְּתוֹךְ בֵּיתוֹ אוֹכֵל מֵהֶן כָּל זְמַן שֶׁהַתֶּאֵנִים בַּשָׂדֵה. כָּלוּ הַתְּאֵנִים מִן הַשָׂדֵה, אָסוּר לֶאֱכֹל מֵאוֹתָן שֶׁבַּבַּיִת אֶלָּא מְבַעֵר אוֹתָן .
כֵּיצַד הוּא הַבִּעוּר? מְחַלֵּק מִפֵּרוֹתָיו - בֵּין מֵאֵלֶּה שֶׁלִּקֶט מִשָׂדֵה שֶׁלּוֹ, וּבֵין מֵאֵלֶּה שֶׁלִּקֶט מִשְׂדֵה אֲחֵרִים מָזוֹן שָׁלשׁ סְעוּדוֹת לִשְׁכֵנָיו וּלְמְיוֹדְעָיו, וּמוֹצִיא שְׁאָר הַפֵּרוֹת וּמַנִּיחָם עַל פֶּתַח בֵּיתוֹ וְאוֹמֵר לִפְנֵי שְׁלשָׁה מאֹהֲבָיו: "אַחֵינוּ כָּל בֵּית יִשְׂרָאֵל מִי שֶּׁצָּרִיךְ לִטּוֹל יִטּוֹל", וְחוֹזֵר וּמַכְנִיס וְאוֹכֵל וְהוֹלֵךְ עַד שֶׁיִּכְלוּ .
פֵּרוֹת אֵלֶּה שֶׁהִפְקֵיר וְשׁוּב זָכָה בָּהֶם, נִשְׁאֶרֶת עֲלֵיהֶם קְדֻשַּׁת שְׁבִיעִית .
כָּל הָעוֹבֵר וְלֹא בִּעֵר פֵּרוֹת שְׁבִיעִית, הֲרֵי פֵּרוֹת אֵלֶּה נֶאֱסָרִים וְאֵין לָהֶם תַּקָּנָה שׁוּב לְבַעֲרָם . וְלָכֵן מִי שֶׁמְּסֻפָּק אִם כְּבָר הִגִּיעַ זְמַן הַבִּיעוּר, צָרִיךְ לְהוֹצִיא אֶת פֵּרוֹתָיו כָּל יוֹם מִבֵּיתוֹ וּלְהַפְקִירָם, וְיַחֲזֹר לִזְכֹּת בָּהֶם, כֹּה יַעֲשֶׂה כָּל יוֹם עַד שֶׁיָּצָא הַסָּפֵק מִלִּבּוֹ.
פֵּרוֹת שֶׁנִּכְבְּשׁוּ וְכֵן מִיצִים וְכַדּוֹמֶה, צָרִיךְ לְבַעֲרָם מִבֵּיתוֹ כְּשֶׁיַּגִּיעַ זְמַן כְּלוֹת הַמִּין הַזֶּה מֵהַשָׂדֵה .
כְּשֵׁם שֶׁמְבַעֲרִים אֶת פֵּרוֹת שְׁבִיעִית כָּךְ מְבַעֲרִים אֶת הַדָּמִים וְהַמַּאֲכָל שֶׁקָּנוּ בִּדְמֵיהֶם. כֵּיצַד? הֲרֵי שֶׁמָּכַר רִמּוֹנִים שֶׁל שְׁבִיעִית וְהֲרֵי הוּא אוֹכֵל בִּדְמֵיהֶם, וְכָלוּ הָרִמּוֹנִים מִן הָאִלָנוֹת שֶׁבַּשָׂדֵה וְנִשְׁאָר אֶצְלוֹ מִן הַדָּמִים שֶׁמָּכַר בָּהֶן, חַיָּב לְבַעֲרָן.
גם פֵּרוֹת שֶׁנִּמְצָאִים בְּ"אוֹצַר בֵּית דִּין" ,חָל עֲלֵיהֶם חִיּוּב בִּעוּר.

אַדְמוֹת הַנָכְרִים וּפֵרוֹתֵיהֶם
אֵין אִסּוּר סְפִיחִים חָל עַל יְבוּל הָאֶרֶץ שֶׁנִּמְצֵאת בְּיָד נָכְרִי.
פֵּרוֹת שֶׁגָּדְלוּ בְּשָּׂדוֹת הַנָּכְרִי אֵין עֲלֵיהֶם קְדֻשַּׁת שְׁבִיעִית, לֹא לְעִנְיַן סְחוֹרָה, וְלֹא לְעִנְיַן הֶפְסֵד וְלֹא לְעִנְיַן בִּעוּר. ואם יְהוּדִי עָשָׂה אֶת גְּמַר הַמְּלָאכָה, כְּגוֹן שֶׁהַיְהוּדִי סָחַט עֲנָבִים לְיַיִן, חַיָּב הוּא לְעַשְּׂרָם.