שאלות שונות בנרות חנוכה-דחוף

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/11/02 21:20 כה בכסלו התשסג

שאלה

ב"ה-בס"ד

לכבוד הרב שלום וברכה!!!

שאלתי את כבוד הרב כמה דברים בקשר להדלקת נרות אצל הסבתא ויש לי עוד כמה שאלות (תודה רבה על התשובות):

א) האם כאשר מדליקים בשמן ולא משתמשים בשמש להדלקת הנרות, האם שמדליקים מגפרור או נר אז להדליק ראשון את השמש או את הנר של אותו יום?

ב) האם כאשר אני מברך אצלה את הברכות היא יכולה להדליק ואני יברך?

ג) האם הכוונה שמדליקים את הנר של יום מסוים והולכים שמאלה זה לפנים שלי או לכיוון פני רשות הרבים?

ד) האם כאשר רק אמא שלי נמצאת בבית ומדליקה נרות עם ברכה ושאר בני הבית הולכים להדליק במקומות אחרים, אז האם האמא מוציאה אותנו ידי חובה?

ה) היום (ואני מקווה שלא יקרה עוד) הדלקתי אצל סבתא שלי נרות חנוכה עם ברכה והכל (כמו שהרב אמר לי שאני יכול לברך אצל הסבתא, ושבבית יכוונו להוציא אותי ידי חובה) ובביתי שכחו (לא הזכרתי להם) לכוון להוציא אותי ידי חובה, אז מה עושים במקרה כזה???????? והאם יש הבדל מתי אני חוזר הביתה??

תודה רבה רבה שוב ויישר כח!!!!!!!!

נ.ב: לאיזכור, המקרה שלי הוא שאני הולך להדליק אצל סבתא שלי נרות כל ימי החג ומוציא אותה ידי חובה- ובביתי יש מישהו שמדליק.........

תשובה

בס"ד

א- השמש אחרון.
ב- היא יכולה להדליק. ועדיף שהיא תברך אחריך אבל אם היא לא יודעת אתה יכול לברך בשבילה.
ג- תמיד מתחילים מהנר החדש ופונים בהדלקה לכיון ימין.
ד- כן.
ה- מן הסתם הם כיוונו להוציא אותך ידי חובה. ואם זה ספק - תדליק בלי ברכה. ואם זה ודאי שלא כיוונו להוציא אותך - אם אתה אשכנזי - תדליק עם ברכה ובלבד שזה בזמן שבני הבית ערים או שאתה מדליק ברחוב או לכיון הרחוב ויש עוברים ושבים ברחוב. אם אתה ספרדי אי אפשר לכוון לא להוציא אותך במקרה זה.