שאל את הרב

שאלות הלכתיות קצרות...

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 25/03/08 23:36 יח באדר ב'

שאלה

שלום לרב!

יש לי 2 שאלות הלכתיות:

1. האם מותר להתפלל עם בגד שישנת איתו? (נגיד לשים חצאית מעל מכנסי פיג'מה, או להשאר עם חולצה של הלילה...)כמו כן, האם מותר להתפלל בחדר שבו ישנים?

2. מדוע בברכות הנהנין מברכים "ברוך אתה" (גוף שני=ישירות אל הקב"ה, בנוכח) ואז עוברים ל לדוג- "נהיה בדברו" (גוף שלישי=נסתר)? ז"א- מדוע תחילת הברכה היא ישירות לקב"ה והמשכה לא?

תודה מראש, מקווה שהסברתי את עצמי בבירור.. ברכה והצלחה!

תשובה

לשואלת שלום רב.
1. מותר. מה שצריך לבדוק זה, האם יש ריח לא טוב וכד', שאז אסור להתפלל בבגד זה. וכן צריך לבדוק אם הוא נראה מכובד, האם היית מקבלת כך אורח מכובד. אם כן, אז את יכולה לפנות ככה למלך מלכי המלכים. ואם לא היית מקבלת כך את פניו של אורח מכובד, אלא רצה להחליף בגדים למשהו ראוי, אז כך בתפילה שהיא פנייה למלך מלכי המלכים, הקב"ה.
2. אכן, יש לנו יחס מאד מיוחד כלפי הקב"ה. זהו יחס שמורכב מיראה ואהבה. אנו אומרים "אבינו מלכנו". האמירה אבינו היא פניה מאד מקרבת, של בן הפונה לאביו באהבה ומבקש ממנו את צרכיו. ומצד שני אנו אומרים מלכנו, כלומר פנייה של עבד אל מלכו, פנייה של יראה עמוקה. וזהו יחסנו אל הקב"ה, שילוב של אהבה עצומה ותחושת קירבה אליו, ויחד עם זה הבנה של מלא עוצמת המרחק העצום בין המלך הנשגב, לבינינו היצורים הפחותים כאן בעולמנו.
ץחושה כפולה זאת מגיעה לידי ביטוי כפי ששאלת בברכה. אנו פונים אליו בתחושה של קירבה, "ברוך אתה השם", ומיד אנו מזדעזעים וממשיכים ביראה "אלוקינו מלך העולם"
בברכה
אפי קיציס

כתבות נוספות