שאלה על פרשת השבוע.

חדשות כיפה הרב דוד לוי 30/07/09 16:37 ט באב התשסט

שאלה

שלום לרב.

בעשרת הדיברות שבפרשתינו כתוב לנו ציווי של לא תחמוד ולא להתאווה..

"לא תחמוד אשת רעך, ולא תתאווה בית רעך..."

אני מבין איך התורה מצווה אותנו לא לרצוח או לשמור שבת, אך איך אפשר לצוות על התאווה.

אני אדם אני מתאווה לכל מיני דברים וחומד אותם. אפשר לצוות אותי שלאחר שהתאוותי לאותם דברים שלא אגזול אותם או אגנבם, אבל לצוות לא להתאווה, זה נשמע לא הגיוני ולא אנושי!!

והרי שהתורה ניתנה לבני אדם...

תודה רבה לרב, ושנזכה לבניין הבית במהרה!!

תשובה

שלום וברכה,

שאלתך ברורה ואכן מי שחושב שהתורה היא ספר חוקים באמת קשה לצוות על המחשבה [למרות שגם במדינת ישראל כבר ישבו בכלא על מחשבות, כמדומה לי מרגלית הר-שפי]

אלא שהקב"ה ברא את העולם הוא יודע מה הגיוני ומה אנושי וציווה את עם ישראל בראש וראשונה על האמונה - המחשבה.
אדם השומר את כל פרטי דיני שבת אבל אינו מאמין במתן תורה או בתורה מן השמים - בודאי אינו נוהג כהלכה.
אדם שאינו מאמין בתחית המתים - אינו זוכה לקום בתחיית המתים.

כך גם יהודי מצווה לשלוט על רגשותיו:
להתאבל בתשעה באב שהיה
לשמוח בשלושת הרגלים וכד'

התורה היא חיינו ומשפיעה על מכלול חיינו ולכן היא מצווה אותנו גם במחשבה וגם ברגש ועלינו לשלוט בהם, הן לחיוב באמונה, והן בזהירות מתקלות כמו באיסור לא תחמוד ולא תתאווה. [על דברים במחשבה אין בתורה עונש בידי אדם מסיבות מובנות כי רק הקב"ה בוחן כליות ולב.

שאיפתנו היא לראות את הדברים "עין בעין" עם הקב"ה שפירושו שנצליח לכוון את ראייתנו שתהיה כמו ראייתו.

בראיית תהליך הגאולה בימינו אנו מבקשים שנזכה לראות עין בעין בשוב ה' לציון (דברים ששמעתי ממו"ר הרב צבי יהודה זצ"ל). ואז הדברים יהיו לנו ברורים יותר

שנזכה לראות במהרה בגאולה שלימה
דוד לוי