רש''י על ברכות יעקב לבניו

חדשות כיפה הרב אייל קרים 22/12/02 19:37 יז בטבת התשסג

שאלה

שלום!

בפרשת ויחי רש"י מפרש על דבר יעקב לדן בנו שהכל מדובר שם על שמשון שעתיד לצאת משבט דן. רש"י גם מפרש את ברכות יעקב כאמירות על מעשים ומאורעות ספציפיים גם עבור שבטים אחרים. מדוע? למה שיעקב יגיד לדן, למשל, רק על אדם אחד שיצא ממנו ולא על השבט כולו? האם הברכה לא אמורה להיות כללית לשבט, לדבר על דבר כללי כנחלות וכדו' ולא על אדם ספציפי???

תודה רבה, תמי

תשובה

שלום
ברכת יעקוב לבנו דן היא ברכה שבטית ולא פרטית, אלא שרמוז בה גם עניינו של שמשון. בדומה לברכת שבט יהודה, "לא יסור שבט מיהודה", שהיא ברכה לשבט שיתמיד במלוכה, אבל רמוז בה עניינו של דוד המלך. וכן בברכה לאפרים ומנשה על יהושע וגדעון (עי' הקדמת הנצי"ב לבראשית).

שלום
אייל קרים