רמאות בהיתר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/12/02 15:28 כו בטבת התשסג

שאלה

במקום בו אני לומדת יש אפשרות להירשם (בתשלום מראש לכל השנה) לארוחות בחדר-האוכל.

כדי למנוע מקרים של רמאות (שכבר קרו בעבר) של בנות שנכנסו לארוחות למרות שלא נרשמו ולא שילמו, יש לנו כרטיסים שאותם מציגים בכניסה וכך אפשר לזהות את בעלת הכרטיס כרשומה ולתת לה להיכנס.

כמובן שהדבר יוצר הרבה בעיות, משום שהרבה פעמים חפץ קטן כמו כרטיס נייר הולך לאיבוד או נשכח בבית..

במקרה כזה, שקורה הרבה, האם מותר לי להיכנס לארוחות עם כרטיס של חברה? הרי אני משלמת מחיר מלא על הארוחה, הכרטיס הוא רק אמצעי זיהוי.. אבל בכ"ז, יש כאן עניין של גניבת דעת.

ועוד- בתקופה האחרונה היו מספר ימים שנעדרתי מהלימודים, וחברה שלי -ברשותי, כמובן- השתמשה בכרטיס שלי ונכנסה לאכול "על חשבוני". עכשיו היא טוענת שעליה להחזיר לי את הסכום המלא של הארוחה. אמרתי לה, שממילא אני לא הייתי אוכלת את אותה ארוחה, כך שעדיף שהיא תאכל וזה לא יתבזבז, אבל היא לא השתכנעה ועדיין רוצה להחזיר לי כסף, ולא להיות חייבת לי בדין. מי צודקת?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

עדיף שלא להכנס לסיטואציה כזו ויש לרחוק מדבר שקר ומהרגלי שקר ומניסיונות של "תכ'מונים".

ראי נא את דברי התלמוד בבלי מסכת יבמות דף סג עמוד א

רב הוה קא מצערא ליה דביתהו, כי אמר לה עבידי לי טלופחי - עבדא ליה חימצי, חימצי - עבדא ליה טלופחי. כי גדל חייא בריה, אפיך לה. אמר ליה: איעליא לך אמך! אמר ליה: אנא הוא דקא אפיכנא לה. אמר ליה, היינו דקא אמרי אינשי: דנפיק מינך טעמא מלפך, את לא תעביד הכי, שנאמר: ירמיהו ט' למדו לשונם דבר שקר העוה וגו'.

האלוקים ברא את האדם ישר וכך הוא צריך לנהוג .

על כן נראה לי כי היא צריכה להחזיר לך את הכסף שאת בעצם שילמת מראש בתחילת השנה.
אולי כדאי להעלות את הנושא הזה בפני המנהל ולבקש את אישורו למקרים שכאלה.
כל עוד זה לא אושר לא כדאי לפעול בדרכים כאלה.
והוא רחום יכפר עוון.

בברכה,

עוזיאל