רוח הקודש, סיפורי ניסים

חדשות כיפה הרב חגי לונדין 08/05/13 12:20 כח באייר התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לדעת מה דעת היהדות על רבנים שמיוחסים להם סיפורי ניסים כדוגמת פקידת אישה בילדים , רפואות , וכן דברים מופלאים יותר כגון התמלאות בקבוק יין מעצמו.

1.האם יש אמת בסיפורים אלה או שמדובר במשלים או דברים שהכוונה שלהם גבוהה ונשגבת מהבנתנו?

2.האם יש חלוקה ביחס לרבנים (כלומר רבנים מסוימים שהיחס אליהם שלילי וליהפך) ואם כן מה הם הקריטריונים לחלוקה זו ?

3.האם יש להסיק משהו מהזרם אליו משתייכים רבנים אלה, לגבי הזרם בו בחר הקב"ה ?

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

1) בוודאי שיש גם אמת בסיפורים הללו, אבל אתה צודק שהרבה פעמים הסיפורים הללו מבטאים משל רוחני ולא מציאות ריאלית. גם צריך לזכור שהרבה פעמים מתערבבים פה אגדות ושמועות, אולם עצם הרעיון שאדם הדבק בתורה יכול להגיע למצב של שינוי הטבע זהו עיקרון מוסכם ביהדות. חשוב רק לזכור שאלה מקרים חריגים (ונועדו מן הסתם לאנשים גדולים) ואסור לפתח אורח חיים של תלות בניסים ולא במאמץ טבעי ובריא
2) הקרטריון הוא א) הרב צריך שיהיה תלמיד חכם ולא אדם עם כוחות מיסטיים בלבד ב) שלא יהפוך זאת להנהגה כללית להמון אלא במקרים מסוימים ג) שלא יבקש על כך כסף
3) איני יודע מה הכוונה 'הזרם שבחר בו הקב"ה', אבל אם הכוונה בשאלה האם המופתים הללו מעידים על גדלותו של הרב בעל המופתים יותר מרב אחר שאינו בעל מופתים - אז התשובה היא לא. ישנן הנהגות שונות של תלמידי חכמים, והמדד הוא לא כמה מופתים על טבעיים הרב עושה, אלא גדלותו בתורה ובמידות

בברכה חגי