קריאת שמע ותפילת שחרית

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 12/07/06 19:02 טז בתמוז התשסו

שאלה

שלום וברכה!

מה זה אומר לקרוא "ללא שם ה' בחתימה" לאחר הזמן הרצוי של שמע קריאת שמע בתפילת שחרית?

ואם קריאת שמע זה בתוך תפילת שחרית אז למה אומרים שתפילת שחרית צריך לקרוא עד השעה 10:30 וקריאת שמע עד השעה 9:20?

תודה מראש ושבוע טוב

תשובה

"ללא שם ה' בחתימה" הכוונה לומר ברכה (לענייננו: ברכות קריאת שמע- "יוצר המאורות" ו "הבוחר בעמו ישראל באהבה" ללא הזכרת שם ה', כלומר: "ברוך אתה יוצר המאורות". "ברוך אתה הבוחר..." סוף זמן קריאת "שמע" הינו סוף השעה הזמנית השלישית מתחילת היום. סוף זמן תפילת שחרית הינו סוף השעה הרביעית מתחילת היום. שתי מצוות נפרדות כאן: מצוות קריאת "שמע", ומצוות תפילה. אך בתלמוד הבבלי במסכת ברכות מובאים דברים בשבח "סמיכת "גאולה" לתפילה. אמירת התפילה (תפילת עמידה) מיד עם סיום ברכת "גאל ישראל". ומכיון ש"גאל ישראל" היא ברכת קריאת "שמע", הרי שמבנה התפילה מוכר לך כפי שמודפס בסידורים.