שאל את הרב

קריאת מגילה (בנות ונשים) -דחוף ביותר!

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 18/02/10 19:56 ד באדר התשע

שאלה

שלום,

יש אצלנו בביה"ס קבוצת בנות שרוצות לקיים מניין נשים לקריאת מגילה. הבעיה היא שאין מספיק בנות. אני קוראת די טוב, אבל הבעיה היא שאני גרה מחוץ לירושלים והקבוצה גרה בירושלים, כלומר אנו לא חוגגות באותו יום. רציתי לדעת אם אוכל להוציא את הנשים ידי חובה, אם אני לא אברך על הקריאה/שמיעה אלא רק אקרא חלק מהפרקים.

כמו"כ, אם מישהי קראה כבר בביכ"נ והוציאה אחרים ידי חובה/ששמעה קריאה, האם יכולה לבוא ולקרוא/לקרוא ולברך?

תודה ושבת שלום!!

תשובה

שלום צופיה,

אני מוסיף דבר מה חשוב (סעיף ג) בתשובה בעקבות הערה שהתקבלה באתר.
א. מי שקורא עבור מי שגר בירושלים בליל טו או ביום טו חייב להיות מחויב בקריאה בירושלים. כלומר, הקורא חייב להיות בירושלים בשעת עמוד השחר של טו באדר. אין כל הבדל בכך אם קוראים את כל המגילה או את חלקה.
ב. מי שחייב בקריאה באותו יום וכבר קרא את המגילה או ששמע את הקריאה יכול לקרוא את המגילה ולהוציא אחרים ידי חובה.
ג. יש מחלוקת אחרונים אם אדם שיצא ידי חובה בקריאת מגילה ביד אדר יכול להוציא את החייבים בקריאה בטו. מקובל להלכה שעדיף שמישהו החייב לכתחילה בטו יקרא. אבל אם אין בין המחויבים בטו מישהו שיודע לקרוא, אפשר שיקרא אדם שכבר יצא ביד אדר ידי חובה ואז התחייב גם בטו.
יוצא מכך שאין לקיים קריאה מיוחדת בטו אם חייבים לסמוך על מישהי שתבוא במיוחד לקרוא שכבר יצאה ידי חובה ביד. במצב זה אפשר בוודאי בקלות להצטרף לקריאה בבית כנסת. בנוסף - אם יש היודעות לקרוא החייבות בטו, הן שיקראו.
ד. לא מדובר ב"מניין נשים" במובן הרגיל של "מניין", אלא ב"קריאת מגילה לנשים". אם הייתה חובה של מניין לא הייתה אפשרות לקיים את הקריאה בלי 10 גברים. אפשר להתייחס לקריאת מגילה של נשים כ"מניין" מהבחינה שנשים חייבות במצוות קריאת המגילה כגברים,ועל כן בקריאתן מוציאות אחרים ידי חובה. מבחינה זאת קריאת מגילה של נשים היא כקריאת מגילה של גברים מצד החובה.
מבחינה נוספת לדעתי צריך להדגיש שטוב אם בנות - נשים לא יקראו פעמיים ב"מניין נשים" שכך לא יתקיים "ברוב עם הדרת מלך". עיקרון זה חשוב בכל מצווה אך במיוחד במצוות קריאת המגילה, בה כתוב, "לך כנוס את כל היהודים". עדיף להשתתף בקריאת מגילה ברוב עם ביום ולא בערב. הקריאה של היום היא העיקרית. במשנה משבצים את מצוות קריאת המגילה כסוג של עבודת מקדש שחובתה ביום.
בברכה, דוב ברקוביץ

דברי תורה לפרשת השבוע

דברי תורה לפרשת השבוע

החלק הכי טוב בשולחן השבת שלכם: רעיונות קצרים, עמוקים ונגישים על פרשת השבוע היישר לתיבת המייל שלכם

✓ נרשמת בהצלחה

כתבות נוספות