קמיע?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 13/09/16 19:41 י באלול התשעו

שאלה

סופר סת"ם הפנה אותי לקמיע שמצא בתוך (במקום) מזוזה.

כתוב שם (3 מילים נפרדות):

י-הו יאפאו י-הפאולש (בלי קווים מפסיקים).

האם הרב יודע מה פירוש הדבר?

תודה

דוד

תשובה

לשואל שלום,
יחס היהדות לקמעות הינו מסוייג.
כתב הרמב"ם: "אל יעלו על לבך כל כותבי הקמיעות, ומה שתשמע מהם או תמצא בספריהם , שמות שהם מצרפים אותם ומורים על עניין כלל, וקוראים אותם שמות, ושהם צריכים קדושה וטהרה, ושהם עושים נפלאות - כל הדברים הללו , כל שכן לסבור אותם".
מאיד גיסא, הרב יצחק כדורי נהג לחלק קמעות, המקובל יחזקאל חיים עבדו אלעזר ונכדו סלמן דוד כהן אשר ממשיך את דרכו גם הם תמכו בכך.
וכך אמר הרב צבי יהודה קוק זצ"ל: "אנחנו יהודים של נגלה".
לשאלתך – אינני בקיא בסוגי הקמעות. מספק הייתי ממליץ להשליכו לגניזה.
אם קמע זה נמצא [במקום] מזוזה כפי שכתבת, ודאי חובה עליך להסירו ולקבוע מזוזה כשרה.
בנוסף, לגבי כתיבת שמות בתוך קלף המזוזה כתב הרמב"ם: "מִנְהָג פָּשׁוּט שֶׁכּוֹתְבִים עַל הַמְּזוּזָה מִבַּחוּץ כְּנֶגֶד הָרֶוַח שֶׁבֵּין פָּרָשָׁה לְפָרָשָׁה שַׁדַּי וְאֵין בָּזֶה הֶפְסֵד לְפִי שֶׁהוּא מִבַּחוּץ. אֲבָל אֵלּוּ שֶׁכּוֹתְבִין מִבִּפְנִים שְׁמוֹת הַמַּלְאָכִים אוֹ שֵׁמוֹת קְדוֹשִׁים אוֹ פָּסוּק אוֹ חוֹתָמוֹת הֲרֵי הֵן בִּכְלַל [מִי שֶׁאֵין לָהֶם חֵלֶק לָעוֹלָם הַבָּא]. שֶׁאֵלּוּ הַטִּפְּשִׁים לֹא דַּי לָהֶם שֶׁבִּטְּלוּ הַמִּצְוָה אֶלָּא שֶׁעָשׂוּ מִצְוָה גְּדוֹלָה שֶׁהִיא יִחוּד הַשֵּׁם שֶׁל הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וְאַהֲבָתוֹ וַעֲבוֹדָתוֹ כְּאִלּוּ הוּא קָמֵעַ שֶׁל הֲנָיַת עַצְמָן כְּמוֹ שֶׁעָלָה עַל לִבָּם הַסָּכָל שֶׁזֶּהוּ דָּבָר הַמְהַנֶּה בְּהַבְלֵי הָעוֹלָם".
(מקורות: הסכמת הרב כדורי לספר "תמים תהיה" | מורה נבוכים ח"א,סא | תשובות הגאונים (הרכבי) סי' שעג | משנה תורה הלכות תפילין ומזוזה פרק ה הלכה ד)