קיום מצוות ומידה כנגד מידה

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 18/04/14 10:22 יח בניסן התשעד

שאלה

קראתי שכתוב שאם מקיימים מצוות זה הסדר של העולם, ככה אנחנו חיים את החיים שלנו איך שצריך (ה׳ בוראנו והוא יודע את הסדר) והעונש שלא מקיימים זה לא עונש בדיוק אבל זה מצב לא מתוקן של האדם והעונש כביכול שהוא מקבל זה בגלל החוסר סדר שהוא לא הלך לפי מה שצריך..

איפה נכנס פה הקטע של מידה כנגד מידה? שאנחנו כן מקבלים עונש בגלל שעשינו משהו לא טוב.

תשובה

שלום לך.
הרי אתה כותב בהבנה כל כך בהירה, שה"עונש, כביכול, שבוא מקבל זה בגלל ה'חוסר סדר'..." זוהי ההגדרה הטובה ביותר של "מידה כנגד מידה"- תיקון למעשה שהאדם עשה...
אתן לך דוגמא, אולי קיצונית: הקב"ה אוסר על האדם להתאבד. אדם שקופץ לפני רכבת, מה ה"עונש" המיידי שהקב"ה נותן לו? אולי עונש מוות, כי הרי זה בדיוק מה שקורה לו? אני מניח שתסכים איתי שהמוות במקרה זה הוא "תוצאה" ולא עונש. כך גם לדברים נוספים שהאדם עושה, הוא מביא על עצמו "תוצאה" ולא "עונש".
כמובן, שיש "תוצאה" גם בעולם הבא, והיא מביאה תיקון לקלקולים שהאדם עשה בימי חייו, וה"תוצאה" בעולם הבא, היא החשובה יותר...