קידוש עם בעל לא דתי

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 15/09/16 12:39 יב באלול התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני בעלת תשובה, בעלי לא, יש לנו ילדים קטנים.

1. בעלי לא רוצה להגיד ברכות הקידוש. לא רציתי לעשות קידוש לגמרי בעצמי, רציתי לערב אותו בקידוש, לתת לו הרגשה טובה, להדגיש, בפרט מול הילדים, שהוא בעל הבית וראש המשפחה, שהדת לא נגדו. אז מה שאנחנו עושים כיום: הוא בראש השולחן מחזיק גביע הקידוש, אני אומרת את הברכות תוך כדי שאני מסתכלת על היין ומכוונת אליו, בעלי אומר "אמן" ושותה קצת, מוזג קצת מהגביע לכוסות הילדים, ואני שותה את השאר.

האם ניתן להשאר במתכונת זאת או שדרושים שינויים או שאני פשוט חייבת להחזיק את הכוס?

2. אנחנו עושים את הקידוש של יום על הבוקר, בערך ב-7.15, אבל לאחרונה אני מגיעה לעתים קרובות בבוקר שבת עם הילדים לביה"כ ומתפללת חלק מהשחרית. בעלי לא בא איתנו. האם להמשיך עם הקידוש בבוקר? אם כן, צריך עוד קידוש אחרי התפילה? או עדיף לאכול עוגה וכד' בלי קידוש ואז לקדש אחרי התפילה?

תודה מראש על ההכוונה, שנה טובה!

תשובה

לשואלת שלום
כל הכבוד על הרגישות לבעלך מצד אחד והרצון לשמור על צביון ההלכה בבית, איזון חשוב במעלתו מבחינה חינוכית-ערכית.
1. אפשר להישאר במתכונת זו. השתדלי לשתות מכוס הקידוש שיעור ´רוב רביעית´, כ-50 מיליליטר. (רבע כוס חד פעמית).
2. במידה ואתם מצליחים להגיע לבית הכנסת, אפילו לחלק מהתפילה, כדאי לעשות את הקידוש לאחר החזרה מהתפילה בנוכחות כל המשפחה.

(מקורות: שו"ע אורח חיים רי, א | מגן אברהם רעא, לב | שמירת שבת כהלכתה מח, ט, הערה נז | שו"ע רעג | משנה ברורה שם)