קדיש משמעות

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 06/07/15 20:49 יט בתמוז התשעה

שאלה

שלום הרב

לפי נוסח אשכנזי ספרד צריך לומר

"יהא שמיא רבא מבורך לעלם ולעלמי עלמיא יתברך"

תהיתי מדוע אנו אומרים את המילה יתברך הרי היא קשורה לתיבת מילים אחרת כלומר "יתברך וישתבח ויתפאר ויתרומם..."

אשמח שתענה

עידן כהן

תשובה

שלום
אכן לדעת הגר"א עפ"י הראשונים, אין לומר "יתברך", כי הוא כבר שבח אחר.

אך במדרש כתוב שצריך להיזהר מאוד שלא להפריד בין "עלמיא" ל"יתברך", ושהמפריד נענש. לפיכך נהגו רבים לומר עד "דאמירן בעלמא" ועולה לסך כ"ח מילים. וכך משמע שדעת השו"ע נו, ג. וכ"כ בכה"ח לג. ומנהג חסידים, שאומרים עד "יתברך", ובזה מחברים "עלמיא" ו"יתברך", והוא עפ"י ר' יוסף גיקאטלייא. וכתב מ"א שכן הוא מנהג קדמונים.
וכתב במ"ב טו, שנראה שאם יאמר "יתברך" אחר הפסקה של נשימה, גם להגר"א מותר.
ולמקור התשובה ראה בספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א באתר ישיבת הר ברכה
http://ph.yhb.org.il/02-23-11/
בברכה אייל משה