קדיש וחזרת הש

חדשות כיפה הרב שי פירון 27/11/01 03:48 יב בכסלו התשסב

שאלה

שלום!

מה העניין של הקדיש וחזרת הש"ץ?

זה חוזר כ"כ הרבה פעמים וכבר ממש אין חשק או כוח להתכוון..

תודה!

תשובה

ב"ה

שלומות,

מתקנת אנשי כנסת הגדולה שלאחר שמסיימים את התפילה בלחש חוזר שליח הציבור ומתפלל את התפילה בקול. המטרה היא להוציא ידי חובה את מי שאינו בקי להתפלל בעצמו. ואם תאמר האם יש מי שאינו יודע להתפלל היום, נראה לי שיש להשיב שתי תשובות בדבר:
ראשית לא אחת מגיע לביה"כ מי שלא יודע תפילה כהלכה, מי שמתקשה בתפילה או עולה חדש שהעברית קשה עליו וקריאת התפילה מן הסידור לא מאפשרת לו להתפלל בכוונה.
שנית, לפעמים תפילה אישית ביום מסוים לא מאפשרת לנו להתכוון בתפילה ולהוציא לפועל את הכוונות הראויות במקומות הנכונים.
אם יבוא חזן וידגיש בעת חזרת הש"ץ את הברכות הרלוונטיות לאותו יום הוא מסוגל לעורר אצלי כוונה מחודשת בתפילה שלא הצלחתי להגיע לידי מיצוי שלה בעת שהתפללתי בלחש.
נמצא שענין החזרה הוא לא רק למי שלא יודע להתפלל אלא גם למי שלא מסוגל לכוון לכל אורך התפילה וחזרת הש"ץ מסייעת לו לכוון במקומות נוספים.
ועוד יש לומר, שאף כשכולנו מתפללים יחד את התפילה בלחש אנו נקראים מנין, בכל זאת, לתפילה המשותפת בקול יש ערך ציבורי משמעותי.
מובן, שהטעם הנוסף באמירת התפילה בקול הוא כדי לומר קדושה וברכת כהנים שהם מעלים את התפילה למדרגות גבוהות. הרי ששתי תוספות אלה מחייבות לומר יחד ג' ברכות ראשונות וג' ברכות אחרונות וממילא שהתוספת היא רק הברכות שבאמצע.

לענין הקדיש, אני ממליץ לעיין בספרו של הרב יעקובסון בינה במקרא חלק א' עמ' 365 ואילך.

בברכה,

שי