קבר שנשבר.

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 23/09/13 11:05 יט בתשרי התשעד

שאלה

כבוד הרב שלום רב,

אני עליתי מקווקז לפני 20 שנה. שבוע שעבר, החלטתי לטוס עם הבת שלי לטיול שורשים לאזרייבג'אן, באקו, עיר מולדתי.

לא ביקרתי בעיר מולדתי ובמדינה עצמה המון שנים, אך בזמן האחרון עברה בי תחושה שאני חייבת לנסוע, והרגשתי נוסטלגיה בתוכי.

נסענו לחמישה ימים עם הבת שלי (בת 14 שנים), וביום השלישי הגענו לבית הקברות שם קבורים הוריי. אמא נפטרה לפני 31 שנים, ואבא נפטר לפני 26 שנים.

אבא היה מהיום הראשון עד היום האחרון במלחמת העולם השניה, ובה איבד את אחת מרגליו.

על האבן היה רשום את שם המשפחה ושמו המלא בעברית של אבא שלי.

לאחר מכן, הבת שלי קראה את מה שרשום וגילתה שרשמו את שם המשפחה בעברית לא נכון. (אז בזמנו, אף אחד לא ידע עברית ומה שהיה רשום אז היה רשום.)

באותו יום שביקרנו את הוריי בבית הקברות, ראיתי שיש המון אבק ולכלוך, וכעסתי על עצמי ששכחתי בבית המלון שקית שלמה שמלאה בחומרי ניקוי וסמרטוטים שהבאתי מהארץ במיוחד. אפילו את הסמרטוט שנתנו לי החברים שהסיעו אותנו לקבר, שכחתי להוציא מהתיק.

ואז אחד מהבחורים שעובד בבית הקברות, אמר לי: "אין דאגה, תמורת כסף נוכל לנקות לך בתוך יום את הקבר, מחר תגיעי ויהיה מבריק.", שלמתי לו חלק מהכסף שהוא ביקש, והתכוונתי לשלם את השאר למחרת, לאחר שאראה שהכל נקי.

למחרת כשהגענו לקבר, היינו בשוק כשגילינו את הקבר שבור לשני חצאים, כשהתמונה של אבי ומגן הדויד שלמים לגמרי, ורק החלק שבו שם המשפחה היה רשום לא נכון, נשבר ונפל על פניו, כך שלא יכולנו לקרוא ולראות אותו. והאדם שניקה את הקבר, נפגע ברגלו בגלל שהאבן הכבדה מאוד נפלה על רגלו, והוא נמצא בבית החולים במצב קשה, ואמרו לנו שחתכו לו את הרגל בבית החולים כי לא נותר להם מה לעשות. רציתי לבקר את אותו אחד, אך לא הרשו לי מכיוון שהוא היה בלי הכרה.

הדם של אותו בחור נותר על הקבר, אך ניקו אותו לאחר שהגענו.

אני הייתי בשוק והתחלתי לבכות יחד עם הבת שלי, וכל האנשים שעבדו בבית הקברות ניסו להרגיע אותנו והבטיחו לנו שיבנו קבר חדש זהה בדיוק לקבר הישן, שנשבר.

השאלה שלי, מה זה אומר שבירת הקבר לשני חצאים? השאלה השניה, האם האנשים הזרים שעובדים שם, שהבטיחו לנו שיעשו קבר חדש זהה בדיוק לקודם, יכולים לעשות את זה? או אנחנו, הילדים של ההורים (7 ילדים) שמפוזרים ברחבי העולם צריכים לעשות את זה?

האם זה אומר משהו? האם ההורים או אב

תשובה

שלום רב,
ראשית, בהחלט סיפור מדהים אולם, אין מה להרהר האם יש כאן איזו שהיא בעיה. אין חובה לילדים דווקא לבנות לאביך את המצבה. ראוי להקפיד שיכתבו את השם נכון. נסתרות דרכי ה' ואל לנו להרהר אחריהם. בע"ה שתיזכי לחתן את הבת ולהמשיך דור של ישרים בארץ.

בברכה, חיים רטיג, ישיבת בינות רעננה