שאלה
בס"ד.
חבר שלי עבר דירה בשעה טובה ב"ה , הוא ביקש ממני לשאול לגבי המזוזות והנה תוכן שאלתו -
---------
עברנו דירה, ולפני המעבר תכננתי בכל מקרה להחליף את המזוזות בבית (אמא שלי כבר קנתה לפני זה), ועכשיו גם שמתי לב שהן קצת "צולעות" ושבורות בחלקים מסויימים.
בכל מקרה, רציתי לברר מה אני עושה עם המזוזות שאני מוריד, כי אני מאמין שאני לא יכול סתם ככה לזרוק אותן.
תודה :]
------
בנוסף אשמח אם תסבירו בידיוק מה הדין אם בבית החדש המזוזות הישנות קבועות , והוא פשוט רוצה להסיר אותם ולשים את החדשות - האם צריך לברך עליהם? האם מברך על כל אחד בנפרד? ומה לגבי המזוזה בחדר שלו , הוא עבר את גיל מצוות ולכן מתחייב במצוות מזוזה , האם עליו לברך בעצמו על המזוזה שהוא קובע בכניסה לחדרו?
תודה רבה וערב טוב.
תשובה
שלום.
בתי המזוזה נחשבים תשמישי קדושה ועל-כן הם צריכים גניזה כקלף המזוזה עצמו.
אם הבנתי נכון, ואתה רק מחליף את הקלף הכשר אין צורך לברך. (יש צורך רק כאשר מחליף פסולה בכשרה או כאשר עוברות כמה שעות מרגע הסרתה, לצורך בדיקה או בניית בית מזוזה חדש ואז יש היסח הדעת שמצריך ברכה מחודשת. כמו בדיני ברכה מחדש על טלית שהסיר במהלך התפילה)
מכיון ואתה (הוא...)רוצה לברך לאור השמחה על הבית החדש, או החיוב במצוות עצתי היא כזו- החלף בין הקלף של מזוזת החדר, לקלף של פתח הבית הראשי, דבר זה מצריך ברכה בשני המקומות וכך אתה מרוויח את שני הדברים לגביהם שאלת. (הרב ח.ד. הלוי כותב בקצש"ע שראוי לתת לילד שהגיע למצוות לברך על מזוזת חדרו, כיון שעכשיו מחוייב מדאו')
כל טוב,
אריאל.פ.