קבורה הולמת

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 21/08/13 21:16 טו באלול התשעג

שאלה

שלום הרב,

שמעתי לאחרונה, שרק כאשר קוברים גופה של יהודי, הנשמה יכולה לנוח.

במחנה ההשמדה מיידנק, יש הר של אפר אדם יהודי, שאלתי האם צריך להטיס את האפר לקבורה הולמת בארץ?

תשובה

שלום רב,
בפשטות האפר חייב בקבורה, וכבר דן בזה הרב פרנק לגבי חובת הקבורה של אפר הקדושים שבו" הר צבי חלק יורה דעה סימן רע"ה וכתב שיש אמנם צדדים אחרים כגון דעת הנודע ביהודה לגבי קבורת רקב של מת, והוסיף שם "שו"ת הר צבי יורה דעה סימן רעה

ועוד זאת, יש מצוה בקבורת אפר הנשרפים משום כבוד החיים וגם משום כבוד המתים, ואי משום בזיוני ואי משום כפרה: וזכר לדבר שגם על אפר המת חל ענין דין שמים וכפרה. ומצינו בגיטין (דף נז ע"א) גבי טיטוס דא"ל דדיניה במאי דפסיק אנפשיה, כל יומא מכנשי ליה לקיטמיה ודייני ליה וקלו ליה ומבדרו אשב ימא, ע"ש. ויש עוד להאריך הרבה בהוכחת הדברים דאפר הקדושים טעונים קבורה, אבל קשה לי כעת לבוא עוד על כך באריכות.

אמנם, לגבי הר האפר במיידנק היה אולי למצוא צדדי היתר שהאפר שוכן באדמה ואינו מונח בביזיון, כך שכפרה יש ויש גם טעם למען יראו הגויים ויבינו עומק מעשיהם, בכל זאת דברי הרב פרנק כדורבנות.

בברכה, חיים רטיג, ישיבת ההסדר בינות רעננה.