צריבה...

חדשות כיפה הרב דוד פנדל 05/07/06 16:53 ט בתמוז התשסו

שאלה

שלום לך, (זאת שאלה שמצאתי ברשת היא לא שלי)

א)מותר לפי ההלכה להוריד תוכנה דוגמת "קאזה" למחשב

כמעט כל אתר שמכבד את עצמו ויש לו מנוע חיפוש,אם תקישו ב"חיפוש" "קאזה",תגיעו לאתר שממנו ניתן להוריד את התוכנה.כאן צריך לחלק בין ה"חוק" ל"הלכה". אני מנסה לדון מהצד ההלכתי כראוי לפורום נכבד זה.

אם נאמר שאסור לפי ההלכה להשתמש בתוכנה,הרי שבפשטות אסור שהיא תהיה גם על המחשב. אם הורדת קבצים אסורה ע"פ ההלכה,הרי שמדובר פה בכלי שמביא אותנו לידי איסור.

בואו נלך הלאה.

אני אתן דוגמא נוספת. יש לי מקלדת של ימהה PSR2000 היא שווה בערך 6500 ש"ח.למעשה יוקרת המקלדת נמדדת באיכות התיכנות,פוליפוניה ובעיקר מקצבים.עכשיו יצאה מקלדת חדשה.PSR3000 כמובן שהיא עדיין לא הגיעה לארץ.לפי המחיר שלה בחו"ל היא תעלה בארץ משהו כמו 10000 ש"ח לפחות.ההתקדמות שלה היא בפוליפוניה אבל גם במקצבים! נכנסתי היום לפורום ביאהו. בחור שקנה את המקלדת בחו"ל פשוט העתיק את כל המקצבים למחשב ומאות מקצבים(!) ששוים כסף והרבה ניתנים לכל דורש!. פורום פתוח.פשוט אתה נכנס ומה שבאתר אחר אתה משלם 40 50 יורו על 15 מקצבים פה אתה פשוט מוריד את כל החידושים למחשב מעתיק לדיסקטים ו....המקלדת שלך מעודכנת!!

זה מותר זה

זו לא תוכנה!

בואו נלך הלאה.קצת לפני שקניתי את המחשב ולמדתי אינטרנט מהו,שילמתי 1650 ש"ח על מקצבים מזרחיים לקטרון X1 עוד מקלדת שיש ברשותי.כל המקצבים הללו נמאים באינטרנט. לא בקאזה.לא באימיול.אלא בדפי אינטרנט! צריך פשוט לעשות חיפוש נכון בגוגל.יש המון שרתי FTP אנשים מעתיקים למחשב וכל הרוצה יבוא ויטול....

איך בכלל ניתן להשליך על המדייה הווירטואלית המשונה הזו ולנסות להשוות אותה ל"גזל" גניבה בפועל וכן הלאה."גניבת דעת" הרי קיימת בהלכה.

יש הבדל בין לקחת דיסק שקניתי ולצרוב אותו לחבר לתוכנה שמשתפת קבצים? א"כ מה ההבדל? לצורך העניין אני אומר שתוכנת שיתוף זוהי תוכנת "חברות". מעיין...שמור לי ואשמור לך.

נלך הלאה...תוכנת ההקלטה הטובה ביותר למחשב היא תוכנת קיובייס.היא עולה (תחזיקו חזק) משהו כמו 4000 ש"ח בחנות.אין שום בעיה להוריד אותה מקאזה.בכל הגירסאות.מי שהוריד אותה למחשב "גוזל" למעשה את החברה האמריקאית שייצרה את התוכנה.האם הוא גונב גם את פרנסתם של אנשי "חלילית" יבואני התוכנה לישראל

עוד שאלה.משונה משהו...

יש תחרות בין יבואני המקלדות האוטומטיו

תשובה

1. אתה צודק סביר להניח שאין כאן גזל שאין כאן דבר ממשי.
2. אמנם מאידך נראה שיש כאן ענין של תקנות הקהל, שע"פ תורה צריך לקיימן, וכיון שיש חק צבורי שהוא מוסרי ביותר צריך ע"פ תורה עיין חושן משפט סימן ב'.
3. מצד המוסר ותקון העולם, שלא מוסרי לפגוע בעמלו של אדם.
הרב דרור טוויל