צניעות

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 01/05/13 19:06 כא באייר התשעג

שאלה

שלום:)

אני בת 15 בערך,יש לי שאלה שמפריעה לי כבר כמה זמן בקשר לצניעות. אני באמת מבינה שזה דבר חשוב מאוד שצריך לשמור אבל מה שמפריע לי שלפעמים נראה לי שאפשר קצת ממש קצת פחות...השאלה שלי היא למה נגיד חשוב שהשרוול יכסה את המרפק ולו איזה 2 סנטימטרים מעל או חצאית שהיא 2 סנטימטר גג מעל הברך וכו' כאילו לפעמים זה הבדל נורא קטן בסנטימטרים והבדל גדול במראה(אני מקווה שכתבתי את זה מובן כי קצת הסתבכת)תודה רבה!!

תשובה

שלום וברכה,

את צודקת בדבריך כי לא 2 ס"מ לכאן או לכאן הם העניין המהותי בהלכות צניעות. ואכן, ההתעסקות המרובה בהלכות צניעות ובהגדרה המדוייקת שלהן הרבה פעמים חוטא למטרה העקרונית של דינים אלו.
הצניעות היא ערך מרכזי בו אנו מסרבים להיכנע לתרבות ההחצנה הסובבת אותנו. שאלי את עצמך, מדוע כה יפה בעיניך דווקא לחשוף את הסנטימטר הנוסף? זאת ועוד, הצניעות איננה תלויה בהכרח באורך הבגדים, יש שלובשות בגדים כהלכה ועדיין אינן צנועות וכן להיפך. בקצרה, הצניעות לא באה רק להרחיק את האדם מהעבירה אלא ליצור מהלך מהותי של יחס נכון לגוף, לחיים ולקדושה.

לשאלתך, יש פוסקים שמתירים ללכת עם שרוולים מעל למרפק. לגבי החצאית אני לא מכיר מי שמתיר. אך לטעמי, הדיון כלל איננו סביב השאלה האם מותר לך להוריד את 2 הס"מ הללו כיוון שגם אם נגיד שמותר, תגיע שאלה חדשה שתבקש להוריד עוד ס"מ. ההלכה קבעה גבול מסוים שמבטא את הרצון שלנו להיות צנועים, דיון על סנטימטר לכאן או לכאן אמנם לא פורץ הכל אך הוא מחמיץ את העיקר.
המצב התקין הוא שלא פוסק ההלכה יצטרך לדון בשאלות של סנטימטרים ולא שואלי השאלות. המצב כיום איננו תקין. בעיקרו של דבר עלינו להתלבש בצניעות במישור העמוק, הנפשי והרוחני. כשנהיה צנועים בנפשנו פנימה נראה כי שאלות של גבולות הלכתיים דקדקניים אינן נצרכות.

בברכה,
אביאל