צניעות - עוד סייג ועוד סייג

חדשות כיפה הרב שי פירון 30/09/02 00:32 כד בתשרי התשסג

שאלה

בס"ד

שלום רב!

לפי ההנחה (אנא תקן אותי אם היא מוטעית) איסור נגיעה בין בנים לבנות ו"יחוד" משמשים כגדר לכל סוג של גילוי עריות.

אם ישנם ה"גדרות" הללו למה קיימים הגדרות שכביכול "לפניהם" - האיסור לשאול בשלומה של אשה, והאיסור להרבות איתה בשיחה?

אשמח לקבל תשובה, תודה.

תשובה

ב"ה

שלומות,

א. איסור נגיעה אינו רק גדר אלה גם חלק מאיסור הקרבה אל אישה נידה שהוא איסור דאורייתא. וכן איסור קרבה שאינו גדר לאיסורים אחרים אלה איסור בפני עצמו.

ב. אני מציע, מבלי להתייחס לפרטי השאלות ההלכתיות שהעלת בשאלתך, לדון בשאלה אחרת:
האם אין מקום לנסות לברר את המציאו אלה מכוונת ההלכה? האם אין מקום להשתדל להבין את העוצמה הרוחנית החיובית העומדת מאחורי הלכות צניעות.
רוב הלומדים מתייחסי להלכות אלה כהלכות שבאות "למנוע", כהלכות שעיקרן "גדר", "סייג". ובלשון אחרת:|כאילו אין ערך במעשים האלה מצד עצמם אלה כל תפקידם הוא למנוע מאתנו חטאים גדולים וחמורים.
אולי יש ערך למעשים מצד עצמם?
אולי הם מוסיפים אור וטוב בעולם ולא רק מונעים חושך ורוע?
אולי הם בונים קומה חדשה של יחס לפנימיות החיים?

ובקיצור -
אולי הגיע העת לשנות את כל היחס להלכות צניעות, להגדיל את הראש ולחפש את האור הגדול הגנוז, את תפיסת החיים השלמה המתגלה לנוכח לימוד מעמיק של שאלות אלה?

כל טוב,

שי