ציור הברית החדשה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 07/11/16 19:52 ו בחשון התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

הוצע לי לצייר ציורים מן הברית החדשה לשם פרנסה. אני אישה חילונית, אך מחוברת באופן מובהק ליהדותי. משום כך יש לי בטחון מלא בכך שעיסוק זה לא יוכל לפגוע בקשר שלי ליהדות.

יחד עם זאת, אם עיסוק זה נחשב באופן נחרץ לעבודה זרה, אמנע מלעסוק בו.

האם זו עבודה זרה?

בתודה ובברכה,

דפנה.

תשובה

לשואלת שלום
הרשי לי להתחיל בסיפור, על ר' יצחק, אביו של רש"י הקדוש גדול פרשני המקרא והתלמוד:
אביו של רש״י, רבי יצחק, התפרנס בדוחק ממסחר היין, אולם תמיד היה שמח בחלקו. דאגתו היחידה היתה שזה כעשר שנים הוא נשוי ועדיין לא זכה לבנים. והנה, בשעה שמצבו החומרי הורע מאד וכמעט היה בכי רע, אירע לו נס ומצא מרגלית יקרה. בשמחה רבה הביא את המציאה לאשתו וחשבו מה לעשות בה.
השמועה על המרגלית התפשטה די מהר, והבישוף, שחיפש כבר הרבה זמן מרגלית יקרה מסוג זה לקשט בה את האליל שבכנסיה הנוצרית, שם פעמיו לרבי יצחק. רבי יצחק, בשמעו דבר זה, ירא שמא יבואו ויכריחוהו למכור את המרגלית בשביל הכנסיה, ועל כן מיהר והשליך את המרגלית אל הים.
מיד יצאה בת קול והכריזה: יען כי קדשת את השם, יוולד לך בן שאור תורתו יאיר לישראל יותר מכל אבני החן ושמו יגדל מקצה העולם ועד קצהו.
הרמב"ם בהלכות עבודה זרה כותב: "מִצְוַת עֲשֵׂה הִיא לְאַבֵּד עֲבוֹדַת כּוֹכָבִים וּמְשַׁמְּשֶׁיהָ וְכָל הַנַּעֲשֶׂה בִּשְׁבִילָהּ". קרי: יש לנו מצווה לאבד ולהשמיד כל זכר של עבודה זרה מן הארץ.
לשאלתך - ציור ציורים מהברית החדשה אינו נכלל "באופן נחרץ" כדבריך, לעבודה זרה.
אך מכל מקום, ראוי לנו להימנע מרווח כספי מדברים אלו, וה' יפתח את אוצרו הטוב לכיוונים אחרים וכשרים יותר.
מאחל לך הצלחה רבה במעשה ידיך.