שאלה
שלום!
בשבת, מותר לי לצחצח עם משחת שינים או שחייבים עם מי פה. אני אשכנזי- זה משנה?
ועוד דבר- כשאני מתעורר בבוקר ממש מאוחר או כשאני מגיע לתפילה באיחור אני אומר ברכות השחר עד אחרי ה"יהי רצון", ומשם קופץ לברכות קריאת שמע, כלומר ל"יוצר אור ובורא חושך", ואז אחרי 18 אני חוזר ואומר מ"ברוך שאמר" עד "ישתבח". האם זה מותר? כי אני כאילו מפצל את התפילה והופך את הסדר, מצד שני, מברוך שאמר ועד לישתבח זוהי ברכה אחת לא- אז אין בעיה לשנות את מיקומה.(?).
וגם אני מדבר על מצבים שאני למשל טועה ולא מתעורר עם השעון המעורר ומתעורר ב12- ואז חשוב לי להספיק מהר מאוד להתפלל 18 - כי אחרי פשוט אסור. תודה רבה ושבת שלום!
תשובה
א. קיימת מחלוקת בפוסקים האם מותר לצחצח שיניים בשבת עם משחה. הגר"מ פיינשטיין אוסר זאת מהתורה, הציץ אליעזר אוסר מדרבנן, והרב עובדיה יוסף סובר שאין פה שום איסור, היות ואין בכך משום ממרח ולא משום ממחק.
חלק גדול משומרי התורה והמצוות החמירו על עצמם להשתמש במי פה, אף על פי שהם סוברים שמותר.
למעשה, ניתן להקל ולצחצח עם משחה, ורבים מצחצחים עם מי פה.
אם בזמן הצחצוח יוצא בדרך כלל דם – אסור לצחצח בשבת בכל מקרה, גם במי פה וגם במשחה.
ראה: שו"ת יביע אומר ד', אורח חיים, ל'.
ב. "ברוך שאמר" ו"ישתבח" הם אכן חלק אחד, שנקרא פסוקי דזמרה. עליהם להיאמר לפני ברכות קריאת שמע, והם מהווים דברי שבח לקב"ה לפני המלכתו ובקשות התפילה עצמה. לכן, הדבר הטוב ביותר הוא כמובן להגיע בזמן לתפילה, ולהתפלל כסידרה.
כאשר בכל זאת מאחרים, צריך לומר ברכות השחר וברכות התורה, "ברוך שאמר" "אשרי" בשבת – "נשמת כל חי" ואז "ישתבח" (סדר זה הוא בתנאי שאין זמן לומר עוד פרקים מפסוקי דזמרה), ורק אז לעבור לברכת יוצר אור.
כך סובר המשנה ברורה (סימן נב)
לפי פשט השולחן ערוך, ולפי פוסקים אחרים (לדוגמה ערוך השולחן) יש לדלג מייד לברכות קריאת שמע.
ג. במצב שבו הולך לעבור חצות היום, יש לומר רק קריאת שמע ללא ברכותיה, ושמונה עשרה.
יש לציין שחצות היום לא נקבע לפי השעה 12:00 בצהריים, אלא לפי שעות זמניות. לכן – בימים אלו בחורף למשל, חצות היום הוא באיזור השעה 11:45. לאחר חצות היום לא ניתן להתפלל כבר שחרית, ויש להשלים פעמיים תפילת מנחה, אם בשל שינה או שגגה אחרת פוספס זמן התפילה.
אריאל
(המשיב אינו רב)