שאלה
כבוד הרב,
בלי נדר בצום י"ז בתמוז אהיה בשבוע ה 10 להריון, ובצום תשעה באב אהיה בשבוע ה 13.
לאור העובדה ששלושת החודשים הראשונים הם בעלי סיכון גדול יותר להפלות, ולאור העובדה שהנני בת 39 וזהו הריוני הראשון ללא עבר של הפלות - שאלתי היא, האם עלי לצום את שני הצומות מלכתחילה. ואם כן, מה עלי לעשות אם לא ארגיש בטוב.
בברכה,
מוריה
תשובה
שלום
מצום יז בתמוז כל הנשים המעוברות פטורות וצום ט באב לכתחילה צריכות לצום אלא אם כן הם חולות או שיש חשש רפואי כמתואר בשאלתך ולכן את צריכה להתייעץ עם רופא ירא שמיים (ולא עם רופא חילוני)ולברר את המציאות מפני שע"פ ההלכה אין לצום כאשר יש חשש שהצום יגרום להפלה. ואם המציאות מוטלת בספק תתחילי לצום, ואם תרגישי חולשה גדולה, הרי שעברת ממצב של מעוברת רגילה למצב של חולה ואז תאכלי ותשתי.
ולהלן מקור התשובה מספר פניני הלכה זמנים ולהרחבה עיינו בספרים באתר ישיבהhttp://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=997