צדקה

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 26/12/12 20:40 יג בטבת התשעג

שאלה

בבקשה תרחיבו על נושא הצדקה. כמה אנו אמורים לתת עפ"י התורה?

האם תרומה לארגון דתי נחשבת כצדקה גם אם חלק מהכסף מוקדש לשימור היהדות ורק חלק לנזקקים?

אם אחיך מבקש ממך כסף בנימוק ש"קשה לו" האם יש לתת לו לפני כל האחרים (גם אם מצבו טוב משלהם), כי הוא אחיך?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה!

ע"פ ההלכה צדקה של המידה הבינונית היא עשירית מהרווחים, מה שמכונה בציבור מעשר כספים. ניתן לתת גם פחות וגם יותר, אך לא יבזבז יותר מ-20% מנכסיו.

לגבי החלוקה זו החלטה האישית של האדם התורם. ברם, אם יש לפניך מקרה של פיקוח נפש בין אם מדובר על פיקוח נפש רפואי בין אם מצב של רעב או קריסת המשפחה, אז הם קודמים למוסדות. כמה לחלק באחוזים בין זה לבין זה, זו כבר החלטה שלך לפי חכמתך.

במקרה של קרוב משפחה מול האחרים. אכן בהלכה יש עניין של עניי עירך קודמים, ולכן הקרובים קודמים לאחרים גם אם לקרובים יש יותר מאשר לשאר העניים. ברם, צריך שאחיך יהיה עני ולא סתם "קשה לי". כלומר אם אחיך צריך כסף לצורך קיומי - רפואה, אין לו פרנסה מספקת כדי לחסות את ההוצאות הבסיסיות של האדם ולא מציאות שאדם מוציא על מותרות וקשה לו, אז הוא קודם גם אם יש מישהו עני יותר. הרי אין לדבר סוף - תמיד יכול להימצא מישהו עני יותר.

בברכה,

חיים בריסק

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן