צבא

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 26/08/08 15:41 כה באב התשסח

שאלה

כבוד הרב שלום,

בזמן האחרון התחלתי להתחזק והגעתי למסקנה שאת כל חיינו אנחנו צריכים לכוון למען המטרה שהיא להתענג על ה' ולנסות להתקרב לבורא ( כמו שאומר המסילת ישרים ). עוד רשום במסילה שכל דבר שתעלה בדעתך שיכול להרחיק אותך מהמטרה הזאת עליך לברוח ממנו כבורח מן האש ולתפוס את מה שיקרב אותך למטרה הזאת ולא לעזוב אותו.

בנוסף אני יודע שללכת לצבא זה מצווה בפני עצמו כמו שכבר רשום באתר הזה ובעוד הרבה מקומות .

אך כידוע בצבא שלנו המכשולים הרבים העומדים בפני בן אדם דתי שמשתדל לא להתפשר הם רבים!! ( לשון הרע על כל סעיפיה כולל אבק לשון הרע , שמירת העיניים, זמן ללימוד תורה ).

עוד עניין ,

" תלמוד תורה כנגד כולם "

"מצווה שבאה לידך אל תחמיצנה"

שמעתי מרב מסוים ששני המשפטים האלה שלכאורה סותרים אחד את השני מדברים במצב שהמצווה שאסור לך להחמיץ אין אף אחד אחר שיעשה אותה ואז מותר לך לבטל לימוד תורה לשם כך .

עכשיו שאלתי :

הצבא זה מצווה נכון , אבל זה יכול מאוד לגרום לך (מניסיון של חברים ) לירידה רוחנית גדולה, לעבור על מצוות לא תעשה ולבטל מצוות עשה, וגם לביטול גדול של לימוד תורה, אז האם מותר לבטל מצוות רבות בשביל מצווה אחת ( מלחמת מצווה כשיש אחרים שיעשוה )

??

תשובה

שלום אביאל,

יש עניינים כבדים וחשובים הקשורים לשאלת השירות בצבא. אתייחס מתוכם לשאלות המסוימות ששאלת.
א. הצבא הוא מקום מצוין לעבוד על לשון הרע. אני מכיר הרבה חיילים שלמדו לשמור על הדיבור שלהם דדוקא במסגרת שלא כולם מקפידים בה על לשון הרע ועל עניינים אחרים של שמירת הפה. לגבי "שמירת העיניים", יש מסגרות כמו יחידות ההסדר ונח"ל החרדי שבהן בעייה זו מוגבלת בהרבה.
ב. השירות בצבא נחשב כמצווה כללית משתי סיבות:
- הוא מכיל יסודות מצוותיים רבים
- הוא קשור לאחריות של הפרט לכלל - לשמירת ארץ ישראל מגויים הבאים לקחת אותה מעם ישראל, להגנה על האינטרסים והכבוד של עם ישראל בין העמים ולהגנה על חיי עם ישראל.
במצווה שכזו אין להשתמש בכלל שציטטת. הרי כל יהודי המשרת בצבא אין לא תחליף, שהרי כל חייל מוסיף ליכולת של העם לעמוד באחראויות הנ"ל. גם מצוות לימוד תורה מתבטלת בתקופה שאדם ממלא את חובתו לדעת להשתמש בנשק ולהשתלב כחייל מקצועי במערך הכללי של ההגנה על העם והארץ. ובכל זאת כם בעניין זה אני מכיר חיילים רבים שדווקא בצבא העמיקו את המשמעת האישית הדרושה ללימוד תורה קבוע לאורך החיים.
ג. יחד עם הדברים הכלליים האלו היות ואתה נמצא בעיצומו של תהליך של תשובה, ויש בכל תהליך שכזה עניינים אישיים של צמיחת הנפש והדעת, חשוב שתתיעץ עם אדם תורני שמכיר אותך ושמבין את ערכה התורני המיוחד של שירות בצבא כדי לקבוע בצורה יותר מדויקת את העיתוי והמסגרת הנאותים לך לשירות.
בברכה, דוב ברקוביץ