פרשה פתוחה וסגורה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/02/02 14:25 כד בשבט התשסב

שאלה

מה מאפיין פרשה "סגורה" ופרשה "פתוחה"

תשובה

בשולחן ערוך (יורה דעה סימן רעה סעיף ב) כתב כי "בצורת 'פתוחה' וצורת 'סתומה' יש מחלוקת בין הרמב"ם והרא"ש, וירא שמים יצא את כולם ויעשה בענין:
שבפרשה פתוחה יסיים פרשה שלפניה באמצע שיטה (שורה), וישתייר בסופה "חלק" כדי תשע אותיות, ויתחיל לכתוב בראש שיטה (שורה) שתחתיה.
ובפרשה סתומה, תמיד יסיים פרשה שלפניה בתחלת שיטה (שורה) ויניח "חלק" כדי תשע אותיות, ויתחיל לכתוב בסוף אותה שיטה (שורה) עצמה,
ולא ישנה לעשות צורה אחרת לא לפתוחה ולא לסתומה, ובהכי הוי כשר בין להרמב"ם בין להרא"ש